СДС внесе в ЦИК предложение срещу феномена "15/15"

20 Август 2015 | 13:14
1 коментара
Политика
СДС внесе в ЦИК предложение срещу феномена 15/15

Съюзът на демократичните сили внесе в Централната избирателна комисия предложение за ново номериране на бюлетините за местния вот, чрез което да се избегне феноменът "15/15".

СДС предлага едно много практично решение, което да избегне съвпадението между партийната номерация и номерацията на кандидатите за общински съветници, обясни пред журналисти заместник-председателят на СДС Любен Петров. "Най-дългата листа за общински съветници в България е софийската - 61, така че ние предлагаме ЦИК да реши дали номерацията на кандидатите за общински съветници да започва от 101-ви номер или партийните листи да започват от 101-ви номер", обясни той, като според СДС и двете решения ще избегнат "безумните феномени", на които сме станали свидетели на европейските и на парламентарните избори.

"Целта е да се избегне дублирането между партии и общински съветници, така че който гласува преференциално, той да избере реалния негов кандидат, а не партията, която е предпочел", обясни Петров. Запитан дали очаква подкрепа от останалите партии за тази идея той отговори, че идеята е прагматична и досега нито една партия не е възразила. "ЦИК като един обективен орган в България трябва да вземе едно нормално решение, което да бъде добре за всички българи", добави той.

На въпрос дали се опасява, че някои от избирателите ще се затруднят с подобна номерация Петров отговори, че "българските избиратели са достатъчно грамотни и достатъчно са видели вече". "И този феномен, който се случи - 15/15 или 13/13, ще се случва все по-малко, но за нас е важно нещата да бъдат достатъчно коректно направени", подчерта зам.-председателят на СДС.

Запитан защо СДС има притеснение от повторение на имената и не са ли всички техни кандидати подходящи, Любен Петров отговори, че "кандидатите на СДС и на Реформаторския блок са подходящи, но важното е българският избирател да избере истинския своя кандидат". По отношение подписването на коалиционно споразумение за местните избори между партиите в Реформаторския блок Петров посочи, че СДС е "за" такова споразумение.

"Ние желаем това споразумение, което беше учредително за Реформаторския блок, да бъде спазено в пълния му обем и да направим пълния цикъл от избори - местните, а след това и президентските. След това вече да се търси формат, под който Реформаторският блок ще продължи да работи", обясни той. Любен Петров нарече въпроса за споразумението "технически въпрос" и каза, че то няма да е фатално за формулата на Реформаторския блок, а е просто за пред ЦИК. /БГНЕС

Добавени коментари

razlogenin публикува:
21 Август 2015 | 18:49
ало,седесе,десебе,депесе,ендесеве и сичко що е ве са предателите,неблагодарницете,мошенниците,дека са били в бекапе и продадваа дражавата та и я расипаа за техна лична облага.що му беше на наш любе в магнитни глави и щее лошо виде от бекапето.ми иван костов,ми добри джуров,ми луканов.?и ем идаа изборе.расипаа даржавата

Добавете Вашия коментар

TOP