Сбъркан документ на ДФЗ спаси земеделска фирма в с. Огняново от 54 000 лв. глоба

07 Април 2022 | 07:11
0 коментара
Общество
Сбъркан документ на ДФЗ спаси земеделска фирма в с. Огняново от 54 000 лв. глоба

Непознаване на законовата материя от страна на юристите на ДФЗ доведе до поредната отмяна на техен акт за 53 560.50 лв. Сумата трябвало да бъде върната на държавата от регистрираната в с. Огняново фирма „Нанси – Ком“, която се занимава с отглеждане на зеленчуци, дини и пъпеши.

Управителката й Петя Спахиева получила акта за публично държавно вземане на 19.10.2020 г. като санкция срещу неизпълнени ангажименти по договора й с ДФЗ, откъдето получила финансова помощ по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ в размер на 373 870 лв.

Проверки на фонда обаче установили, че земеделката е изпълнила само 30,71% от заложените в бизнес плана й приходи от субсидирана дейност, поради което е взето решение да върне 15% от получената субсидия.

Административен съд – Благоевград потвърдил акта на ДФЗ. ВАС обаче направи друг прочит на казуса – малко преди във фонда на напишат акта, имало законови промени и според приетите поправки санкцията трябвало да бъде взета не под формата на акт, а като финансова корекция.

Освен че отмениха решението на благоевградските си колеги и акта на ДФЗ, върховните магистрати осъдиха фонда да плати на „Нанси-Ком” ЕООД съдебни разноски в размер на 1 508,48 лв. Решението им е окончателно.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP