САЩ санкционираха Звонко Веселинович. Той купувал дрога от Исмет Османи, съдружник на Росица Кирова

09 Декември 2021 | 09:41
0 коментара
Общество
САЩ санкционираха Звонко Веселинович. Той купувал дрога от Исмет Османи, съдружник на Росица Кирова

Държавният департамент на САЩ обяви нови санкции срещу група косовски сърби, предвождана от Звонко Веселинович /на снимката вляво/. Според доклад на сръбските служби Веселинович работи в тясно сътрудничество с Исмет Османи – Цури, лидер на престъпна организация, участваща в международни канали за трафик на наркотици. Звонко Веселинович купува наркотиците от Османи и ги пренася в Сърбия, а в обратна посока продава на албанците оръжие. В България Исмет Османи е бил съдружник на Росица Кирова, настоящ зам-председател на Народното събрание от ГЕРБ.

Исмет Османи – “Цури” е арестуван през 2019 г. в Прищина. Той е известен на западните служби като “косовски албанец с база в КОСОВСКА МИТРОВИЦА, занимава се с контрабанда на цигари, наркотици и гориво (марихуана, хероин) и се счита за особено опасен. Поддържа тесни връзки с UCK и с ТАЧИ, когото през 1998 трябва да е поддържал мощно финансово” – пише в доклад на BND за балканската организирана престъпност с фокус върху Косово. Той стана обществено достояние след като беше публикуван в платформата на Wikileaks.

Преди това Исмет Османи е споменат и в доклад на сръбската полиция известен като “Бяла книга на сръбската организирана престъпност”, изтекъл през 2000 г., цитиран от партньорите на OCCRP от сръбския разследващ портал Krik.rs.

Доклада на сръбските служби, в който се твръди за връзки на Звонко Веселинович и Исмет Османи. Източник: Krik.rs

Според доклада, с който колегите са се запознали в съдебно заседание, Исмет Османи е лидер на престъпна организация, участваща в международни канали за трафик на наркотици, а в Сърбия работи в тясно сътрудничество със Звонко Веселинович, който купува наркотиците от Османи и ги пренася в Сърбия, а в обратна посока продава на албанците оръжие.

Българската връзка

Разкритието за общата фирма на Кирова и Османи беше направено от БРРД още през април т.г. Кирова и Османи заедно с още две лица са създали акционерното дружество “Цитадела БГ” АД през ноември 2004 г. В него Османи участва с 20% от акциите. Предметът на дейност е производство на строителни материали, лепила и сухи смеси, както и строителство.

Попитана за това съдружие Росица Кирова каза, че не си спомня за Османи, но след публикацията предприе спешни действия, за да закрие фирмата.

 

 

Росица Кирова стана известна след като бившия вече премиер Бойко Борисов я повози в джипката си и я назначи за водач на листата на ГЕРБ. Преди да се афишира публично с Борисов, Кирова беше координатор на “Има такъв народ” за Видин, но след кадрите от джипката тя беше изключена от партията.

Разкритията за нейния общ бизнес с косовския наркобос се отразиха позитивно на нейната политическа кариера. Тя беше избрана два пъти за зам.-председател на парламента, като за нея гласуваха единодушно всички депутати, включително и тези, които публично громят престъпността и корупцията по време на управлението на Борисов.

По оперативни източници на BIRD, братът на Росица Кирова е един от представителите на наркобоса Христофор Амантанидис – Таки за Северозападна България.източник: Bird.bg

Добавете Вашия коментар

TOP