Сарафов за Гешев пред ВСС: От него струи сила и решителност. Той е последователен в действията си!

09 Юни 2023 | 08:03
0 коментара
Общество
България
Сарафов за Гешев пред ВСС: От него струи сила и решителност. Той е последователен в действията си!

Заместникът на главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов разказа пред членовете на Висшия съдебен съвет за огледа на мястото на взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев, посочи че израелският експерт е бил доведен от Ясен Тодоров и събитията последвали взрива и довели до разрива в отношенията им.

 

Сарафов разказа и за разговора, който изтече в медии, в който Гешев казва, че и двамата са били "похарчени".

 

"Думите на Гешев да пуснем експерта приех и като нареждане от главен прокурор, и като молба от приятел", обясни Сарафов.

 

"На 15 май сутринта около 8 ч. - 8:20 ч. получих есемес в чат група в "Сигнал", че всички зам.-главни прокурори се събират на оперативка в 9 ч. Господин Гешев ни посрещна и посочи кой къде да седне и на кое място. Аз трябваше да седна отсреща като отстрани до мен не трябваше да сяда никой. Той каза, че ще пусне запис на Йордан Стоев. Записът го слушах не повече от 3-4 минути, след което излязох", разказа Борислав Сарафов.

 

"Емоционалното му състояние беше с негативно отношение към мен. Сякаш трябваше да седна на стола на мъченията срещу него. Някакво особено емоционално състояние не съм забелязал.

 

С Гешев не сме разменяли комуникация на 13 май. На 14 май в неделя някъде следобяд той ми се обади по телефона, само че връзката не беше много добра, защото бяхме отишли с жена ми да купуваме подарък на сина ми, който има рожден ден на 15 май, на злополучния 15-ти май. Не успях да присъствам на рождения ден на сина си", разказа Сарафов.

 

"Същият този разговор после беше пуснат в една трибуквена медия. Оттогава не съм общувал с Гешев. Към момента съм изключен и от чат групата. Отношението на Гешев към мен беше войнствено и агресивно", каза Сарафов и увери, че не е правил записи на разговорите си, а и не знаел каква е технологията.

 

На 1 май Борислав Сарафов разказа, че е бил на мястото на произшествието. "Някъде следобяд г-н Гешев ми се обади и ми каза, че Ясен ще дойде с израелски експерт. Гешев ми каза: "Пуснете го да види какво се случва и да види какви са пораженията", обясни директорът на следствието.

 

"Дойдоха Ясен Тодоров, израелският експерт и преводач със служебен автомобил. Допуснахме непосредствено до служебния микробус експерта. Единият следовател изготвяше протокол в буса, а другите правеха оглед и замервания. С помощта на преводача от колегите от СОБТ той получи информация къде се е случил взрива, огледа пораженията по дърветата от разстояние от около 8-10 метра. Експертът не е доближавал, не е гледал от непосредствена близост веществените доказателства и не е имал достъп до тях. С това горе-долу приключи неговата роля. На място каза, че това е много сериозна бомба и такива неща е виждал в Израел", разказа Сарафов.

 

"По отношение мястото на експерта, не бих могъл да си позволя да кажа нещо друго освен това, което реално се е случило. Там имаше 20-30 човека и това е изключително лесно да се установи къде е седял експерта. Към онзи момент възприех думите на Гешев и като нареждане, и като молба да бъде допуснат експертът. Доверявайки се на Гешев, приех, че може да е преценил, че неговата експертиза ще допринесе за разследването", посочи директорът на следствието.

 

"В една такава ситуация, когато се работи на терен, може би не е толкова лесно да се разсъждава и да се вземат решения. Към момента отчитам, че може би е допусната грешка да се допусне експерта, но със сигурност не е осуетил и не е попречил на процесуално-следствените действия. В онзи момент не съм се замислял дали е правилно. Думите на Гешев приех и като нареждане от главен прокурор, и като молба от приятел", обясни Сарафов.

 

"Неговото участие не е вписано в протокола. Нито съм диктувал протокола, нито съм го чел, но знам, че неговата роля за протокола е нулева. Неговата роля беше да си създаде мнение. Експертът не е имал функции по самото разследване, той е имал само осведомителна роля и е изградил мнението си, което после е споделил с главния прокурор", каза още шефът на следствието.

 

На 15 май Гешев признал, че е записал Стоев.

 

"От него струи сила и решителност. Той е последователен в действията си", описа Сарафов шефа си. 

 

Олга Керелска припомни на Сарафов думите му, че това е атентат срещу държавността. Тя каза, че е останала с впечатлението, че двамата са в близки отношения.

 

"Не мога да кажа с точност за колко дни вашето мнение се промени и казахте, че сте подведен и че Гешев ви е заблудил“, допълни тя. Керелска попита какво е променило отношението му към Гешев.

 

„Мнението ми е обективно и безпристрастно. Думите ми бяха повлияни от известна емоция (за атентата срещу държавността). Може би погрешно съм възприел думите на главния прокурор, че се притеснява за децата си.

 

Моята емоционална реакция след атентата е чисто човешка“, каза още той.

"Промениха се обстоятелствата заради това, че Гешев не излезе и не каза кой е бил в колата. За мен това не е от значение, но не трябваше да мълчи.

 

Това може би беше политическо експлоатирано, но той трябваше да го разсее още същия ден. Трябваше да каже „Претърпях атентат, но оцелях. Пътувах с този и този“, каза Сарафов.

 

По думите му срещу него е имало нечестни и незаслужени медийни атаки, защото той си е изпълнил задълженията.

 

Атанаска Дишева попита дали на 14 май двамата с Гешев са обсъждали оставката на главния прокурор. Сарафов отговори, че са говорили с главния прокурор, докато е бил в САЩ, а още на 12 май Гешев е казал на Сарафов, че има намерение да подаде оставка. На 14 май Сарафов уверил Гешев, че няма никакво значение кой къде ще работи.

 

„Наистина не разбирам какво взриви нашите чисто човешки отношения. Той може би вижда нещо в мен и аз виждам нещо в него, което ни пречи да останем приятели. Трябва да го приемем“, допълни Сарафов.

 

Междувременно Гешев заяви, че част от изнесените неща не са истини и той държи неговите заместници също да бъдат изслушани, за да чуе цялата общност. 

 

Гешев поиска отново, а съдебният съвет подкрепи да бъде изслушана Марчела Панталеева - член на пресцентъра на главния прокурор.

 

Гешев иска да бъде разпитана, защото е била с него на 13 май, когато той се прибира от САЩ, а на аерогарата получава писмо, което той нарича "заплашително" и в което е призован да подаде оставка.

 

Марчела Пантелеева: В Америка напрежението ескалираше с всеки изминал ден

Придружавах г-н Гешев в Турция и Америка. Той беше притеснен, малко объркан. В Америка напрежението ескалираше с всеки изминал ден, върхова точка беше получаването на това писмо на аерогарата, донесено от шофьор на прокуратурата. Иван Гешев се притесняваше за семейството си и за самия себе си, каза Марчела Пантелеева, старши експерт в дирекция "Публична комуникация" към прокуратурата.

 

Когато прочете писмото, Иван Гешев замръзна. Ядоса се, вбеси се, което е нормално.  След това той скъса писмото. Аз попитах: кой Ви праща това, защо е това? Не ми бе отговорено, заяви тя.

Заседанието на ВСС продължава. Кадровиците спряха часовника си. пицентър.бг

 

Очаквайте подробности!

Добавете Вашия коментар

TOP