Сарафов скочи на Гешев: Той остави в мен усещането, че семейството му е с него по време на взрива

08 Май 2023 | 22:05
0 коментара
Общество
България
Сарафов скочи на Гешев: Той остави в мен усещането, че семейството му е с него по време на взрива

Задава се истинска война в прокуратурата - такава, каквото не помним в последните години. Един срещу друг скочиха главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов, който е и шеф на НСлС.

 

Ден след като главният прокурор Иван Гешев потвърди от Ню Йорк, че е бил без семейството си по време на взрива, неговият заместник и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, излезе с официална позиция.

 

Сарафов посочи, че не желае да носи отговорност за чужди грехове и че Гешев в телефонен разговор с него е оставил впечатление, че е бил заедно със семейството си при взрива.

Той попита и защо Иван Гешев е мълчал цяла седмица и не е изяснил казуса пред обществото. От позицията на Борислав Сарафов става ясно, че израелският експерт, огледал мястото на взрива, е "бил доведен от заместника му Ясен Тодоров "по разпореждане на г-н Гешев".

 

Днес Сарафов директно обвини Гешев, че е манипулирал общественото мнение, пускайки внушението, че по рреме на взрива той е бил със семейството си, което се оказа невярно.

 

"Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление".

 

Това посочва директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов в позиция, изпратена до БТА.

 

Това е вторият път, когато шефът на следствието се разграничава публично от началника си. Първия път беше в петък, когато вътрешният министър Иван Демерджиев разобличи първоначалната версия за взрива, оповестена от Сарафов, Гешев и говорителката му Сийка Милева.

 

"Всъщност, ако г-н Гешев имаше желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата. Това не беше направено, а мълчанието му даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации" , казва Сарафов в официална позиция.

 

Освен това Саарафов обвинява Гешев в политическо заиграванне, което е недопустимо да прокуратурата.

 

"Искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните и правомощия", казва зам.-главният прокурор.

 

Сарафов посочва, че желае да изрази собствената си гледна точка по актуални за обществото въпроси, провокиран от интервюто на главния прокурор Иван Гешев по БНТ.

"Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки „честта на пагона“, както и неговия, и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респективно не желая да нося отговорност", посочва Сарафов.

Във връзка с израелския експерт, директорът на Националната следствена служба обяснява, че той е бил доведен от заместника му Ясен Тодоров "по разпореждане на г-н Гешев".

"Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров", допълва заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

 

Ето цялото изявление на Борислав Сарафов:

 

Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление. Всъщност, ако г-н Гешев имаше желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата.

 

Това  не беше направено, а мълчанието му даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации. Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки „честта на пагона“, както и неговия, и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респ. не желая да нося отговорност.

 

Дължа на българското общество още един отговор – за израелския експерт, който посети местопроизшествието в деня на инцидента. Този експерт беше доведен от моя заместник г-н Ясен Тодоров по разпореждане на г-н Гешев. Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров.

 

Същевременно искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните й правомощия.Епицентър.бг, снимка:Телеграф

Добавете Вашия коментар

TOP