Сарафов прекратил делото за кюлчетата в чекмеджетата в спалнята на Борисов зад гърба на Гешев

27 Май 2023 | 14:06
0 коментара
Общество
България
Сарафов прекратил делото за кюлчетата в чекмеджетата в спалнята на Борисов зад гърба на Гешев

Директорът на НСлС и зам.главен прокурор Борислав Сарафов е прекратил наказателното производство за снимките с еврата и кюлчетата в премиерската вила на Бойко Борисов.

 

Това става ясно от проверка на сайта Биволъ, който преди малко пусна постановлението, на което попаднал, проверявайки емблематичното разследване.

 

Преди дни имаше аналогична ситуация във ВКП, когато бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев изненадващо получи искане за сваляне на имунитета за проверка, която вече веднъж е била прекратена. И тогава, и сега, и.д. главен прокурор е бил Борислав Сарафов. 

Според Биволъ с постановление на прокурор от СГП е прекратено досъдебно производство по преписка 10019/ 2020 г.

 

Сайтът запазва в тайна името на наблюдаващия прокурор, но уточнява, че произнасянето е станало под личния надзор на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, докато неговият началник Иван Гешев е бил в САЩ.
 

Интересен детайл в постановлението е каква ще е съдбата на самите  чекмеджета в спалнята на Борисов, които са били сред веществените доказателства.
“Разрешавам да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят “слонова кост”, постановява наблюдаващият по делото прокурор от СГП.

 

Отдавна се знае, че Борислав Сарафов иска да заема поста на главен прокурор и че действа заскулисно срещу Иван Гешев, който в момента му е началник. 


Припомняме, че основното обвинение срещу Иван Гешев по време на протестите срещу него през лятото и есента на 2020 г. бяха заради това, че той е протеже на Борисов и е поставен на този пост, за “опъва чадър” и да покрива всички корупционни сделки и престъпления, които се извършват от управляващата политическа класа и Задкулисието.
В момента, в който Гешев е заявил, че започна да работи и артикулира в прав текст, че ще разкрие големите, знакови корупционни сделки на прехода и че ще се постарае да обвини качествено замесените лица така, че те да влязат в затвора, изведнъж неговото присъствие се оказа абсолютно неудобно за предишните му политически подръжници от ГЕРБ и ДПС и персонално за самия Борисов.

Това обяснява, защо в момента целият състав на Народното събрание работи основно за много бързото, светкавично отстраняване на Иван Гешев.

 

Опасенията са, че вече Главния става опасен, “защото е извън контрол”, оплакал се най-притесненият политик.

 

На брифинга си на 15 май Иван Гешев заяви, че заместникът му Борислав Сарафов се е опитал да спре и другото знаково дело срещу Бойко Борисов. Става дума за “Барселонагейт”. Гешев разкри, че делото за къщата на експремиера в Барселона всъщност е било на път да бъде блокирано от шефа на НСлС.


“Получих съобщение от мой колега прокурор, който ми написа „Здравей, Иван“, ние сме съученици от много време. „Не знам дали знаеш, но г-н Сарафов ми каза, че трябва да прекратя делото „Барселона гейт“ до петък“. Пита ме дали съм запознат – не бях. Обадих се на наблюдаващия прокурор, който каза, че ще си работи по закона и делото още не е готово“, каза на брифинга си Иван Гешев.

На записите от среднощното заседание на Националния съвет на ПП, публикувани от Радостин Василев, се чува как Кирил Петков обяснява на приближените си, че Бойко Борисов не е искал към момента да има главен прокурор. Ключова е фразата в монолога, водена с партията от тандема Петков – Василев, че това правителство (проектокабинетът “Денков – Габриел”) щяло да просъществува докато “Борисов се страхува от Гешев”.


На скандалния запис се чува и как ПП обсъждат какво би станало, ако се поиска имунитета на Борисов. Петков обяснява, че лидерът на “Да, България” и съпредседател на ДБ Христо Иванов, който има опит и като министър на правосъдието във втория кабинет “Борисов”, е измислил “механизъм”, който би могъл да забави процеса на даване на имунитета на лидера на ГЕРБ, поискан от ПРБ.

“Ако се въведат практики от ЕС, поне 6 месеца ще се влачи имунитета на Бойко. Ако не са отстранили Гешев като главен прокурор, Борисов няма да иска да ходи на избори”, заявява в записа Асен Василев.


Следва признанието на Петков, че върви операцията по “изпирането” на Бойко Борисов, което потвърждава подозренията, че експремиерът може да се размине с лишаването от депутатския имунитет.
“Той не отваря опциите, защото знае, че само ние можем да го изперем”, казва Петков.


Затова никак не е случайно, че темата с войната между прокурорите е била ключова в преговорите между коалицията на “Продължаваме промяната” – “Демократична България” (ПП – ДБ) и ГЕРБ.


Какво означава фразата “службите са наши?”, питаха членовете на ПП на записа, направен от депутата от “Продължаваме промяната” Радостин Василев, публикуван в петък, на 26 май 2023 г.


Отговор на съпартийците си даде съпредседателят на “Продължаваме промяната”, ексвицепремиер и бивш министър на финансите Асен Василев, който е сигурен дотам, че може се хвали – уредена е бъдещата смяна на ръководителите на силовите ведомства с ГЕРБ.
По предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди шеф на ДАНС, гл. секретар на МВР, ДАР, НСО, това са наши хора,”, казва Василев и признава в прав текст, че назначенията на ръководителите на българските специални служби се обсъждат с чуждестранни дипломатически мисии: Имената са синхронизирани с посолството”.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP