Санкционираха 7 шофьори заради репатриран автомобил в „синята зона”

24 Юни 2022 | 11:33
0 коментара
Общество
Санкционираха 7 шофьори заради репатриран автомобил в  синята зона”

7 шофьори платиха вчера новата санкция за репатриране на неправилно паркиран автомобил в „синя зона“ в Благоевград , а 25 извадиха по 30 лв. за скоба за същото нарушение.

Това е равносметката на общинското дружество „Паркинги и гаражи“ от първия ден на влезлите в сила нови наказателни цени за нарушителите в „синя зона“. „Най-честата причина за сложена скоба е объркан телефонен номер при пускане на SMS-а или номер на автомобила, както и изтекло време за платено паркиране“, обясни зам. шефът на „Паркинги и гаражи“ Костадин Петров. Той обясни, че и в трите случаи първата реакция на болшинството нарушители е гняв, често и агресия, но като видят, че грешката е тяхна, си плащат глобата.

„Редовно хората бъркат номера на града при пускането на SMS и като видят скобата, вдигат скандал. Оказва се, че вместо кода за Благоевград 1373, който е изписан на всички новопоставени табели в „синя зона“, са платили за престой в друг град, видно от полученото обратно съобщение, което обаче те не са прочели. Пак заради непрочетено обратно съобщение за некоректен номер на автомобила се гневят, че ги санкционираме, но после виждат, че на практика не са платили. Но най-много са санкциите за просрочено време. 10 минути преди изтичане на платеното от тях паркиране получават подсещащ SMS дали искат да подновят с още 1 час „синя зона“. Явно си мислят, че за това време ще стигнат до колите си, но се забавят и после се сърдят „Вие за 15 минути ли сте?!“ , обяснява реакциите на санкционираните зам. шефът на общинското дружество.

Както „Струма“ писа, с решение на ОбС от вчера цената на наказателен паркинг в „синя зона“ в Благоевград скочи от 40 лв. на 80 лв., а за скоба – от 10 лв. на 30 лв. Промяна има и в цената на платените общински паркинги, като най-търсеният месечен дневен абонамент от 40 лв. вече е 90 лв., а денонощният месечен абонамент от 72 лв. стана 200 лв.

Заради новите цени част от абонатите са декларирали, че няма да ги подновят след изтичането, но пък доста други чакат да се освободят места, особено за най-предпочитания паркинг на ул. „Антим 1“ . „Смятал съм, че старата такса беше 2,40 лв. на ден, или по 10 стотинки на час за охраняем и осветен денонощен паркинг. При тези цени дори не може да се покрият разходите за работещите. С увеличението таксата става 28 ст. на час“, коментира К. Петров.

От промяната на цените за охраняем паркинг печелят абонатите, предплатили за по-дълъг период, тъй като при заварено положение те няма да доплащат.

От вчера „Паркинги и гаражи“ въведоха нова услуга „Месечен абонамент“, която дава възможност на шофьорите да паркират без ограничение в „синя зона“ срещу 150 лв. на месец, като им излиза по 6,80 лв. на ден.

От общинското дружество напомниха, че „синя зона“ работи от 8.00 до 18.00 ч. в делничните дни. Началото на работния им ден често е причина за силно напрежение заради паркирани за през нощта коли, които не са преместени от платени паркоместа преди 8 ч. сутринта. Плащането може да се прави и през приложението PayPark, напомни зам. управителят К. Петров.

Източник: вестник Струма

Добавете Вашия коментар

TOP