Санданското село Ново Ходжово остана и без магазин

11 Февруари 2024 | 10:54
0 коментара
Общество
Благоевград
Санданското село Ново Ходжово остана и без магазин
Поредното обезлюдяващо се българско село, в което хората нямат достъп до хранителни продукти и стоки от първа необходимост, е санданското село Ново Ходжово. Единственият магазин в граничното с Гърция селце е затворил преди месеци.

Гръцкото село Агистро е от другата страна на границата. През ноември миналата година магазинът в Ново Ходжово затваря врати. Три пъти в седмицата микробус докарва хляб, а през останалото време, всеки се оправя както може, пише bTV.

Според председателката на РПК "Пирин“ Людмила Кацарова съществуването на магазин в Ново Ходжово е нерентабилно. В селото живеят 38 души, предимно възрастни. Младите отдавна са си тръгнали.

Някои от жителите са преселници от Гърция и днес съжаляват, че са дошли тук, сравнявайки живота от двете страни на границата.

Животът от другата страна на границата е много по-различен. В селцето Агистро не липсват хранителни магазини, достъп до здравни грижи, както и училище. Поради тези причини много млади хора остават да живеят там.

Харан казва, че в Агистро има всичко, което му трябва, за да живее добре. Той е дипломиран авиационен инженер и работата му ще го отведе далеч от родното място, но си е обещал винаги да се връща.

Мъжът е уверен, че родителите му, които остават в Агистро ще живеят спокойно. / БТВ

Добавете Вашия коментар

TOP