Сандански се преклони пред делото на Апостола на свободата /Снимки/

18 Февруари 2022 | 11:44
0 коментара
Култура

 С възпоменателна церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски, Община Сандански отбеляза 149 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде репортер на Pirinsko.com

Церемонията по поднасянето на венци започна точно в 11 часа пред паметника на Дякона Левски в града.

В нея взеха участие кметът на Сандански Атанас Стоянов, председателят на ОбС в курортната община, Николай Шаламандов, църковно настоятелство, политически партии, НЧ „Отец Паисий-1919“, Клуб „Учители-будители“, училища, детски градини и граждани.

Общински духов оркестър и изпълнението на „Къде си вярна, ти любов народна?“ изпълниха атмосферата с дух и предадоха чрез силата на мелодията, вярата и убежденията, за които ни напомня историята.

С емоционален разказ за Васил Левски, деца от училищата в град Сандански, предадоха исторически моменти от живота му, за които народът го обезсмърти, като му даде най-високото нравствено звание – Апостол на българската свобода.

България отбелязва днес 149 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. 

През 1873 г. Васил Левски е обесен в покрайнините на София. Днес тази годишнина официално се отбелязва на 19 февруари. Историци обаче са категорични - Апостола е обесен на 18 февруари 1873 г. Възприемането на 19 февруари като дата за гибелта на Апостола е породено от техническа грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар. Левски е обесен на 6 февруари 1873 г., когато действа старият стил на календара.

Добавете Вашия коментар

TOP