Сандански, Кресна и Струмяни с нова система за управление на битовите отпадъци

12 Февруари 2021 | 13:03
0 коментара
Общество

Сандански, Кресна и Струмяни са част от европейското семейство на общините с екологосъобразно управление на битовите отпадъци. Те вече се обслужват от ново предприятие за обработка на битови отпадъци, което включва регионална инсталация за компостиране на разделно събрани зелени и дървесни отпадъци и регионална инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци.

Изпълнението на дейностите по проекта приключи в края на 2020 г. и вече се виждат ползите от него. Основният резултат от изпълнението на мерките по проекта е намаляване количеството на депонираните битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани отпадъци и за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци.

В рамките на първата зона са разположени и функционират паркинг, автомобилна везна, административно-битов павилион и такъв за контрол и охрана, санитарно-битов павилион, вана за измиване на гуми, каломаслоуловител, резервоар за отпадни води, комуникационни съоръжения. Във втората зона е разположен навес, който помещава компостиращата инсталация и инсталацията за предварително третиране на отпадъците, отделение за входящи зелени отпадъци, резервоар за инфилтрат, комуникационни площи.

Капацитетът на инсталацията за предварително третиране на отпадъци при 5-дневен работен режим ще позволи третиране на над 13 500 тона на година. Максималната производителност на заложената инсталация е 10 тона на час.

Технологичният процес на инсталацията за компостиране предвижда тя да работи 10 месеца в годината – от март до декември включително. Капацитетът на тази инсталация е 2 800 тона на година. Произведеният компост ще възлиза средно на около 1 250 – 1 300 тона годишно и ще бъде използван за укрепване и подсилване на почвата в градските зелени системи, за рекултивиране на нарушени терени и нарушени, и замърсени почви към горския фонд, както и ще се раздава безплатно на населението в трите общини.

Добавете Вашия коментар

TOP