САМО ЗА ВЪЗРАСТНИ: Грешките, които ни отдалечават от децата!

27 Март 2024 | 04:21
1 коментара
Общество
България
САМО ЗА ВЪЗРАСТНИ: Грешките, които ни отдалечават от децата!

Понякога дори един прост въпрос, като например "Как мина денят ти?", може да накара детето ви да не иска да бъде около вас. Ето защо родителите от време на време трябва да влизат в обувките на децата си и да видят от какво всъщност се нуждаят те. Какво обаче не трябва да правят, за да не се отдалечат синовете и дъщерите им от тях, вижте в галерията.

- Не позволявайте на настроението си да влияе на отношенията ви с детето. Това не означава, че трябва да криете емоциите си от децата си, а да внимавате как ги управлявате и да опитате да се справяте по-добре със стреса. Въпреки че понякога мислим, че децата са твърде малки, за да разпознаят как се чувстваме, те са много чувствителни към настроенията на родителите.

- Не се занимавайте с други дейности, докато детето ви се опитва да ви каже нещо важно. Когато то дойде при вас, се нуждае от пълното ви внимание. В противен случай е възможно да почувства, че имате други приоритети

- Постоянното разпитване за проблемите им може да ги накара да се чувстват още по-зле. Да питате детето си непрекъснато за това, което го тревожи, може да го подразни и да го накара да иска да реши проблемите си само.

- Неприемането на сериозно на проблемите им. Отнасяйте се сериозно към детето си, дори когато чувствата или реакциите му ви се струват глуповати. Вместо да им се подигравате за ситуацията, в която са попаднали, споделете собствения си опит или спомени, за да им помогнете да се справят по-добре с проблема.

- Не казвайте на чужди хора неща, които детето ви ви е споделило. Ако кажете на приятелите си или на семейството си нещо поверително, което детето ви е казало на вас, то може да спре да ви споделя.

- Винаги ги питайте как е минал денят им. По този начин детското съзнание се разтоварва.

- Когато се опитват да бъдат самостоятелни, не ги притискайте. Нормално и здравословно е децата да търсят повече свобода. Не поставяйте строги правила, а наблюдавайте детето си как се справя с отговорността.

*Изочник: NOVA

Добавени коментари

... публикува:
27 Март 2024 | 09:40
Дрън,дрън! Давай парите и всичко е Ок!

Добавете Вашия коментар

TOP