Само за море: Очаква ни горещ юни с температури до 34 градуса

31 Май 2022 | 10:56
0 коментара
Любопитно
Само за море: Очаква ни горещ юни с температури до 34 градуса

Юни ще бъде със средни температури около и над нормата. Месечните суми на валежите в по-голямата част от страната ще бъдат около и под обичайните, като по-вероятно е в Южна България да вали по-малко. Дните с валежи ще са с около 10-20% по-малко от нормалното.

Средните климатични максимални температури са между 25 и 30 градуса, а средните минимални - между 13 и 18 градуса. Сухият период за месеца обикновено е между 21 и 30 юни, а валежният - от 1 до 21 юни.

Юни ще започне с предимно слънчево време в по-голямата част от страната. Повече облаци ще има в следобедните часове над планините, където на места за кратко ще превали. Температурите ще бъдат по-високи от нормалните и максималните ще бъдат от 25 до 30 градуса. През периода 2-5 юни ще е слънчево. Температурите ще се повишат и около и след пладне в низините ще бъде горещо. Най-високите температури в най-горещите точки на страната ще достигат 33-34 градуса.

От 6-и до 10-и ще настъпи захлаждане и период с по-нестабилно време. Преди обед ще бъде слънчево, но следобед ще се заоблачава и на много места главно в Северна България и планините ще превалява и прегърмява. Възможни са градушки.

В началото на второто десетдневие отново ще е слънчево и топло, в низините - и горещо. Временни заоблачавания ще има в следобедните часове, но с малка вероятност за валежи. В средата и в края на десетдневката ще бъде по-динамично, с условия за кратки валежи и гръмотевици след пладне. В някои дни на места главно в Северна България и планинските райони валежите ще бъдат интензивни. Температурите ще бъдат близки до нормалните за това време на годината.

През повечето дни от третото десетдневие в по-голямата част от страната ще бъде слънчево и горещо. По-голяма вероятност за валежи и гръмотевици има над планините и североизточните райони.

Изминаващият месец май за по-голямата част от страната беше със средни температури около и над нормата, като с относително по-малка положителна аномалия бяха северните и източните райони, а с по-голяма - югозападните.

Месечните суми на валежите за по-голямата част от страната бяха под нормата. Дните с дъждове, гръмотевични бури иградушки също бяха под норма. Въпреки това и тази година интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки нанесоха щети върху инфраструктурата и земеделието. С по-голям обхват бяха тези явления през последните дни от месеца, като особено в Родопите, на места в Северозападна България и по долината на Марица имаше региони с опустошени от градушката площи.

Юни е първият летен месец. Тази година ще посрещнем лятото на 21-и в 11,13 ч, когато Слънцето влиза в знака на Рак.

Най-високите температури, измервани през юни, са между 35 и 40 градуса. Най-топло е било в Плевен - 42 градуса, Русе - 41, Панагюрище и Образцов чифлик - 40. При по-чувствителните застудявания минималните температури са се понижавали до 3-8 градуса.

По-студено е било в Трън - минус 1 градус, Самоков - 0, Разград, Чирпан и Казанлък - 2 градуса.

В София най-студено е било на 3 юни 1918 г. 4,2 градуса, а най-топло на 27-и през 1982 г. - 37, 2 градуса.

Според народната метеорология, която включва прогнози за времето, основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията, когато на Еньовден (24 юни) овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има много студена зима, а ако е проснато, зимата ще е мека. Ако на Петровден (29 юни) духа вятър, по Коледа ще вали сняг.

Добавете Вашия коментар

TOP