Само за една година: Група деца изкачиха всичките 39 планински първенци у нас

25 Септември 2023 | 16:16
0 коментара
Общество
Благоевград
Само за една година: Група деца изкачиха всичките 39 планински първенци у нас
Организирана група деца изкачиха всичките 39 планински първенци в страната в рамките на година. Инициативата е на сдружението „Млад планинар“ в Петрич и е по повод 10-ата годишнина от основаването на сдружението. Идеята е да изкачат всичките най-високи върхове в страната.

В събота, 23 септември, децата са стъпили на Мусала, който е бил и последен в списъка им, каза Гергана Сандъкчиева, ръководител на сдружението „Млад планинар“. 

В кампанията са участватли около 40 деца на възраст между седем и 18-годишна възраст. Каузата на сдружение „Млад планинар“ е да следва заръката на Алеко Константинов - "Опознай родината, за да я обикнеш".

Сандъкчиева разказа, че умишлено са избрали последното изкачване да е най-високият връх, за да бъде по-знаково, по-емоционално, като край на инициативата. На 23 септември, събота, тръгнахме към Мусала, въпреки прогнозите за дъждовно време, тъй като знаехме, че вече е краят на сезона за изкачване на високи върхове, каза тя. Имахме хубаво време, а планината ни допусна до себе си и успяхме да осъществим тази инициатива, допълни тя.  


Ръководителят на сдружението разказа, че за 52 седмици са били в 39 планини и са изкачили 39 български първенци. „Казвам български, защото една част от българските планини са в гранични райони и на някой от тях, по-високите върхове се намират в друга държава“, каза Сандъкчиева. Възможността да погледнеш България от най-високите точки на всички планини е нещо, което не може да се случи на всеки един, дори и опитен планинар, казват от сдружението. 

Първият връх, който са избрали да изкачат, е бил Черни връх. Разказват, че избират него, защото преди много години, Алеко Константинов организира масово събитие там, където се поставя началото на организирания пешеходен туризъм. 

Съвсем в началото, когато споделихме с децата тази наша идея, за повечето от тях беше невъзможно, каза Сандъкчиева. Много от планините са много близко разположени една до друга и преодоляването на върховете не изискваше много дълго ходене и ние успявахме в по-дългите дни от годината, да съчетаваме по два върха. Това физически натоварваше децата, но се прибираш удовлетворен, защото въпреки умората, ти си записал още два върха в твоята планинарска история, допълни тя. 

Ръководителят посочи, че в момента, в който са казали, че половината върхове вече са изкачени, децата са повярвали в успеха на инициативата. „Тогава вече се усети и по-силната емоция в децата, тогава се усети и по-голямото желание да присъстват на всички преходи, да направят всичко възможно да са част от тази инициатива докрай. За което много им благодаря, защото техните усилия и подкрепата от страна на родителите реално са причината да доведем тази инициатива до успешен край“, каза Сандъкчиева. 

Добавете Вашия коментар

TOP