Само петима от спешните медици в Разлог се ваксинираха

30 Декември 2020 | 14:02
0 коментара
Общество

За два дни 30 медици от МБАЛ – Разлог и ЦСМП се ваксинираха.

Във вчерашния, втори ден, ваксинацията започна в 09:00 часа, като първи преминаха спешните медици, сред които и шефът им д-р Кутов. От звеното, което наброява над 30 човека, само петима са заявили желание да се ваксинират. Част от тях обаче също са изкарали заболяването и не е минал срокът от поне три месеца, за да могат да го направят. Д-р Кутов не коментира малкия брой записали се, а само сподели, че това е личен избор и той е направил своя с надеждата, че ще предпази своето здраве и това на близките си. Сред  ваксиниралите се вчера бяха още педиатрите д-р Боткова и д-р Божанова.

Всички медици, които преминаха във вчерашния ден, изразиха надежда, че ваксинацията ще има ефект и няма да е безсмислена. На място в ОАРИЛ, където се извършваше ваксинацията, беше и д-р Татяна  Джупанова, гл. инспектор в дирекция “Надзор на заразните болести“ на отдел „Противоепидемичен контрол“ към РЗИ – Благоевград, която е шеф на инспекцията в Разлог. Тя оформяше документите и бе първата, ваксинирала се в понеделник. Тя сподели, че засега няма никакви странични симптоми от ваксинацията.    

„Нямам никакви странични ефекти – нито главоболие, нито отпадналост, нито температура. Имам леко наболяване при пипане на мястото на инжектиране, но нито има подуване, нито зачервяване, нищо“, сподели д-р Джупанова.

Без симптоми е и д-р Лиляна Жегова, завеждащ неврологично отделение в МБАЛ – Разлог, която също е сред ваксинираните през първия ден.

„Нямам абсолютно никакви оплаквания, чувствам се както в предишните дни, нищо по-различно. Чувствам единствено една почти недоловима тежест на мястото на манипулацията, но това е само на моменти“, сподели д-р Жегова, а за решението си да се ваксинира каза: „Аз съм от хората, които взимат бързи решения. Мисля, че клинически имах прекаран Ковид, но писиарите ми бяха отрицателни. След това на бързия тест нямах антитела и реших, че трябва да се ваксинирам. В момента неврологично отделение е Ковид отделение и смятам, че това е правилният избор. Мисля, че всички трябва да се ваксинират, защото това е лъчът надежда, който очаквахме. Аз лично мислех, че повече колеги ще заявят желание и не знам защо така се получи, но пък и доста са го прекарали и имат антитела. Просто изчакват да минат три-четири месеца и тогава при евентуално изчерпани антитела и ако се докаже, че имунитетът е кратък, тогава да се ваксинират. Специално за себе си бях твърдо решила и смятам, че е за добро“, сподели д-р Жегова.   

В Разлог за двата дни са ваксинирани 25 души от персонала в МБАЛ – Разлог и петима от екипа на ЦСМП. Все още няма яснота колко ваксини ще бъдат доставени в община Разлог с втория транш следващата година, кои ще бъдат групите, с които ще продължи ваксинацията, и колко ще заявят желание да го направят.

Радващото е, че в последните дни се отчита голям спад на новорегистрирани случаи. Д-р Джупанова изрази мнение, че това се дължи и на мерките, които все още са в сила, но и апелира хората да не се успокояват, тъй като през празничните дни  лабораториите не са работили и не са отчитани резултати.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP