Само ЮЗДП си призна собственост на 2,95 дка от общо 61 дка в парка на Сандански, поискани за частна конна база

27 Ноември 2022 | 09:10
0 коментара
Общество
Само ЮЗДП си призна собственост на 2,95 дка от общо 61 дка в парка на Сандански, поискани за частна конна база

Кой е предоставил за ползване или е продал 61 дка държавна земя в градския парк на Сандански и допустимо ли е частник да се разпорежда с нея, както му хрумне, е въпросът, който трети ден вълнува санданчани.

Казусът взриви страстите на сесията в четвъртък, когато пред съветниците бе представено за гласуване искане от Спас Любенов Янев за преотреждане на държавен имот в парк „Св. Врач“, защото същият искал да прави там конна база. Съветникът Яне Янев настоя да се сезират институциите и да се установи как този държавен имот е придобит от частника, който имал за него акт за собственост от 3 ноември 2022 г.

От целия този огромен терен 2,95 дка си припозна само Югозападното държавно предприятие, което при това не е продало и 1 кв.м от територията, най-малкото защото няма право.

Според ресорния експерт в ЮЗДП Анелия Иванова, на чието бюро пристигнало инвестиционното намерение на Спас Янев, то постъпило в дирекцията на 2 ноември. Към него имало приложена преписка, съдържаща мотивирано предложение на инвеститора за ПУП-ПЗ за 2 терена на ЮЗДП в покрайнините на Сандански и с. Поленица. Искането било за промяна предназначението на двата терена, чиято обща площ е 2,95 дка, от „друг вид дървопроизводителна гора“ в „животновъдна ферма за отглеждане на коне“, която ще представлява конна база за спортна езда.

А. Инванова
Становището на ЮЗДП

„Съгласно чл. 73, ал. 1, т. 1 от Закона за горите инвестиционното намерение е допустимо и аз това съм писала в становището ни. То гласи, че ЮЗДП не възразява срещу промяна на предназначението и изключване от държавните горски територии на частта. Мястото е близо до регулацията на града, близо до урбанизирана територия, и ние няма да спрем никога инвестиция там, защото толерираме инвестиционни интереси към такива терени. Подчертавам обаче, че ние даваме принципно съгласие за намерението, защото то е съвместимо със Закона за горите. Това не е продажба на терена, не е разрешително за строеж, а само принципно съгласие. След нас има още много процедури и институции, докато този терен стигне до строително разрешение – РДГ, РИОСВ, Министерството на земеделието, защото само със заповед на министъра следва изключване на терена от горска територия, и най-вече ОбС – Сандански. След като съветниците не са приели искането на частника, а те са в правото си да го отхвърлят, значи са преценили, че то е несъвместимо с парка. Повтарям обаче – ЮЗДП не е продало въпросните 2,95 дка, само сме дали принципно съгласие за инвестиционното намерение, което обаче не е разрешително, нито документ, въз основа на който може да започне застрояване“, подчерта А. Иванова.

Чии са останалите 58 дка, включени в инвестиционното намерение, засега е въпрос без категоричен отговор.

По наша молба областният управител Николай Шушков вчера направи справка в отдел държавна собственост на областта, но бе категоричен, че областната администрация няма отношение към този терен. Шушков предположи, че ако е имало продажба, то най-вероятно тя е станала по линия на Държавния поземлен фонд, с който се разпорежда Областна дирекция „Земеделие“.

От ОДЗ – Благоевград увериха, че никога не са продавали на търг такива декари в Сандански. И в РИОСВ до момента такова намерение не е постъпвало.

Смут внесе и кметът на Сандански Атанас Стоянов, според когото въобще не става въпрос за 61 дка, а за много по-малко. „В този район имаме жилищно строителство и ако се появи конна база, това би предизвикало проблем с живущите“, обяви довода си против инвестиционното намерение Стоянов. Според него обаче, след като точката в четвъртък бе оттеглена, тя повече няма да влезе в ОбС и парк „Св. Врач“ ще си остане непокътнат.

Случаят е аналогичен с промяната на Общия устройствен план за повече от 6000 дка гори в зоната на ски писта Картала, която вчера бе гласувана от благоевградските съветници. Искането е на управителя на „Прима инвест БГ“ ООД Илия Ризов, а мотивът – изграждане на голям паркинг, втора писта, вилни сгради и велоалеи. И за тези 6000 дка ЮЗДП е изразило становище, че не възразява при процедиране на изменение на ОУП да се предвиди включване на държавни горски територии за реализиране на проекта. Следващата стъпка е да се промени предназначението на горския имот за курортна зона, а до купуване на терена остават 2 подписа – на министъра на земеделието /за изваждане на територията от горския фонд/ и на областния управител /за самата продажба/.

Подобна процедура бе приложена и към благоевградския парк Бачиново, където „Универсал строй консулт“ получи 18 дка като замяна срещу 800 кв.м от първия мол на града.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP