Само 5 човека се отзоваха на призива на Люси Манова за протеста в Благоевград под надслов „Искаме си живота"

18 Март 2021 | 08:14
0 коментара
Общество

Само четирима благоевградчани – двама гимназисти, техен близък и една майка на ученик, се отзоваха на призива на протестърката Люси Манова да изразят недоволството си от наложените мерки. Мероприятието под надслов „Искаме си живота. Искаме си свободата” бе насрочено за 15 часа вчера пред сградата на областната управа. На мястото се наблюдаваше засилено полицейско присъствие и се оказа, че служителите на реда са тройно повече от протестиращите, или към 15 униформени охраняваха 5-имата протестиращи. Л. Манова коментира, че заради готвения локдаун в цялата страна настоящият протест до голяма степен се обезсмислял.

„Нашите искания бяха насочени най-вече към децата, за тяхното добро, и отварянето на клубовете, школите. Защото се оказа, че само те са заложници на цялата тази криза. Видяхме, че отвориха фитнесите, моловете, а училищата и извънкласните занимания останаха затворени. Децата се превръщат в асоциални и неграмотни”, каза Л. Манова и допълни, че идеята на протеста е била да се отправят конкретни предложения до областния управител, но предвид предстоящия локдаун нещата се оказали малко излишни. В качеството си на майка на дванадесетокласник Л. Манова определи онлайн обучението като провал и изрази мнение, че по-големите ученици са по кафенетата и моловете, а не във виртуалните класни стаи.

„За мен тази година на сина ми е буквално нулева. Не мисля, че настоящите дванадесетокласници изобщо научиха нещо през тази година, която е много важна”, заяви Л. Манова и изтъкна, че мерките не работят, тъй като броят на заразените продължавал да расте, въпреки че училищата са затворени, а в същото време големите вериги магазини и автобусите от градския транспорт са препълнени.

Светослав Радев, единадесетокласник в музикалната паралелка на НХГ, и приятелят му Бойко, десетокласник в V СУ, споделиха, че желанието им е да учат присъствено, най-вече заради живия контакт, а и обучението по музика, както изтъкна Светослав, се осъществява много трудно в електронна среда, от разстояние.

На протеста дойде и областният председател на Синдиката на българските учители Бонка Ичкова. С уточнението, че говори от свое име, а не от името на СБУ, Б. Ичкова коментира,че категорично е против онлайн обучението.  

„Аз съм против затварянето на каквото и да е. Който иска да се пази, да си стои вкъщи”, заяви Б. Ичкова и подчерта, че във Франция, въпреки тежкия локдаун, училищата не са затваряни и за ден.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP