Само 1 от 5 сирена е направено изцяло от овче мляко

21 Май 2023 | 07:14
0 коментара
Общество
България
Само 1 от 5 сирена е направено изцяло от овче мляко

Само едно от пет изследвани и предлагани на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко, останалите са произведени от смес от овче и краве. Това съобщават от “Сдружение за достъпна и качествена храна” след тестове в акредитирана международна лаборатория, направени след сигнали от потребители. Изследвани са 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена и проверката показва, че само едно от тях е наистина овче.

Това, според сдружението, въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-високите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест конкретните производители на овчи сирена получават в пъти по-ниска като себестойност продукция.

“Част от потребителите купуват именно овче сирене заради алергии или по лекарско предписание. При тях наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми”, посочват експертите.

От сдружението очакват скоро да излязат и резултатите дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните петте овчи сирена. Използването им не е забранено, но производителите трябва задължително да изпишат на етикетите наличието на растителни мазнини.

“Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas”, коментира Андрей Велчев, Председател на УС на Сдружението “За достъпна и качествена храна”.

В тази класация на първо мяста като най-добро сирене в света е Пармиджано, а на 19-то място е именно родното овче бяло саламурено сирене. То се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и свеж вкус. Освен в България сиренето е много популярно в Македония, Румъния, Албания и Гърция.

Сдружение “За достъпна и качествена храна” настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни. В момента нормативната уредба не разрешава публикуването на имена на компании като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, единствено в случай, че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.

Междувременно стана ясно, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши проверка заради изнесената информация. Компетентният орган се е свързало със сдружението и очаква да получи информация за производителите на сирената. БАБХ ще извърши проверки в млекопреработвателните предприятия по отношение на вложените суровини, вкл. пробовземане. В случай, че резултатите бъдат потвърдени, БАБХ ще предприеме административнонаказателни мерки към производителите, допуснали подвеждане на потребителите.

Законът за храните предвижда санкция за нарушителите в размер на 2-4 хил. лева, при първо нарушение. Кмета.бг/снимка:БГНЕС илюстративна

Добавете Вашия коментар

TOP