Сакскобургготски отказва да бъде споменаван като "цар на българите" на богослуженията

09 Май 2015 | 18:46
0 коментара
Общество
Сакскобургготски отказва да бъде споменаван като цар на българите на богослуженията

снимка: БГНЕС

Симеон Сакскобургготски призова Светия синод при богослужения свещениците да се молят както досега, а името му да споменават "тихо в сърцата си", предаде БНР.

В писмо до Българската патриаршия Сакскобургготски отказва да бъде споменаван като "цар на българите" по време на богослуженията на Българската православна църква.

"Молете се, както всякога досега, преди всичко за целокупния ни народ, а за този, който Ви целува десницата, помолете се тихо в сърцето си", пише Сакскобургготски.

Поводът за писмото до Светия синод са острите обществени реакции след решението от края на април Симеон Сакскобургготски да бъде споменаван като "цар на българите" в литургиите по време на християнски празници. В средата на седмицата русенският митрополит Наум заяви, че решението на Синода е имало само пожелателен характер.

"В настоящия момент, макар синодалното решение да благославя молитвена форма, принудително отменена под натиска на атеистичната власт и която не застрашава по никакъв начин съществуващия днес конституционен ред,

стана повод за необективни тълкувания, грозни внушения и жалки спекулации,

които внасят смут в обществеността и дори в очите на Синклита", пише Сакскобургготски в писмото си, публикувано късно снощи на сайта на Българската патриаршия.

В писмото си до патриарх Неофит Симеон Сакскобургготски синовно благодари на Светия синод на БПЦ за единодушно взетото решение да се възстанови стародавната традиция на поменаване по време на светата Божествена Литургия, както и за удостояването му с Ордена "Св. Йоан Рилски Чудотворец".

„През целия си живот съм пазил ревностно завещаната от моя баща Православна вяра, която предадох на своите синове Кардам (1962-2015) и Кирил, кръстени от покойния Левкийски епископ Партений“, пише Сакскобургготски до патриарх Неофит.

Източник: БНР, Българска патриаршия 

Добавете Вашия коментар

TOP