Сачева: От самото начало ПП-ДБ работи по това Мария Габриел и ротацията да бъдат саботирани

21 Март 2024 | 09:11
1 коментара
Политика
България
Сачева: От самото начало ПП-ДБ работи по това Мария Габриел и ротацията да бъдат саботирани

От самото началото „Продължаваме промяната“ се опитва да саботира процеса по ротация и води страната към поредната криза, взривява и малкото равновесие. Това каза в ефира на Нова телевизия Деница Сачева, народен представител от ГЕРБ-СДС, част и от преговорния екип за съставяне на споразумение за съвместно управление с „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).  Рая Назарян, също част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС, съобщи в ефира на bTV, че споразумението е одобрено от Христо Иванов и след това е подписано от Мария Габриел, но не и от останалите лидери на отсрещната коалиция. 

До този момент сме показали конструктивно отношение по всички теми и въпроси, подчерта Деница Сачева. 

Тя заяви още, че ГЕРБ няма да влязат в преговори за кабинет с втория мандат. Абсурдно е да говорим за каквото и да е правителство,  в което участва Асен Василев, допълни тя. Сачева каза, че позицията на ГЕРБ-СДС е да се работи за правителство с първия мандат и премиер Мария Габриел. 

Според Деница Сачева от ПП-ДБ трябва да се обадят на Мария Габриел, да направят публично изявление и да намерят начин да продължат преговорите. Ние друг кандидат за премиер, освен Мария Габриел, нямаме, заяви тя.

Деница Сачева припомни записа, който беше разпространен от депутата Радостин Василев  в края на май миналата година. За записа той твърди, че е от заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“. Деница Сачева отбеляза, че на него Асен Василев казва следното: „По мое лично мнение последният ден, в който тази Габриел иска да е премиер, това ще е и последният ден на това правителство. Тя после ще иска да бъде премиер и няма да иска да бъде свалена предсрочно“. От самото начало се работи по темата саботаж на Мария Габриел, саботаж на това да има ротация и това правителство да продължи, каза Деница Сачева. 

„Избързахме с връчването на мандата, защото всичко, което трябваше да бъде говорено, беше изговорено, ние осем дена говорим. Девет месеца работим заедно, знаем кой какво може, кой какво иска и към какво се стреми. Имаме общи цели – Шенген, еврозоната и съдебната реформа. Имаме принципно съгласие за реформа в службите“, обясни тя. Деница Сачева попита дали датата, на която ще бъдат сменени шефовете на службите, е крайъгълният камък, който пречи на споразумението. 

Имаме три от 14 точки от споразумението, които са били дискусионни. Една от точките е свързана със Закова за съдебната власт, където от нас се очаква да приемем точно този текст, който е предложен от Министерството на правосъдието без дебати. Другото нещо, което се иска, е шефовете на служби да бъдат сменени до 30 април. Това не е в дневния ред на гражданите, каза още Деница Сачева. 

Рая Назарян: Споразумението е одобрено от Христо Иванов и след това е подписано от Мария Габриел, но не и от останалите лидери на отсрещната коалиция

Споразумението е одобрено от Христо Иванов и след това е подписано от Мария Габриел, но не и от останалите лидери на отсрещната коалиция. Това каза в предаването „Тази сутрин” по бТВ народният представител от ГЕРБ-СДС Рая Назарян, която е част от преговорния екип за съставяне на споразумение за съвместно управление с „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

„Николай Денков не присъстваше на последната среща в неделя. В този момент аз бях в залата, в която заседавахме само с Христо Иванов, докато другите колеги разглеждаха кандидатурите за министър на електронното управление и ние с него финално да огледаме текстовете. В залата беше и Атанас Атанасов, който се разхождаше и не седеше да чете с нас. Той имаше разпечатани два екземпляра - един за Христо Иванов и един за мен. Той стоеше до мен и гледахме текст по текст и казваше - “да, да, с това сме ок”. Аз не знам откога "да" има отрицателно значение. Той каза - “ще предам на колегите”, допълни Назарян.

За реформата в службите сме обсъждали три варианта, накрая се обединихме в това, че дата няма да има. Те първо се съгласиха, а после казаха, че не искат да отстъпят. Става въпрос за законопроект, който е писан от Христо Иванов и Кирил Петков. Ние сме съгласни да има реформи в службите. Единственото, което не сме сигурни и не можем да се съгласим, е каква дата да сложим, защото тази реформа е изключително профилирана и специална, подчерта тя.

Рая Назарян обясни, че в деня, когато е върнат изпълненият мандат при президента Румен Радев, са преговаряли до обяд. Предишният ден те бяха с нас в президентството и с нас обещаха пред президента, че след 24 часа ще върнем мандата изпълнен, защото сме на финал. „Разбрахме се, че това е споразумението и това е съставът, че времето изтича. Те знаеха, че ще се носи папката с имена. Това са имената, които 10 дни са коментирани, одобрени са за всеки един”, каза тя.

БТА

Добавени коментари

Мангуста: публикува:
21 Март 2024 | 21:54
Тая змия-усойница със замръзнал поглед и рисувани вежди няма ли да се кротне малко? За никой хубава дума не отрони.Те са "най-хубавите",те са "най-добрите","най-знаещи и можещи" те,те,те...най-обидени,на тях всички са им длъжни,всички трябва да им се извиняват,всички трябва да им коленичат... Добре ги възпита идиотът от Банкя. Те "не манипулират",те "не лъжат",гласове "не купуват"...Божи кравички.Дано Бог да си ги прибере! ТЕ СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ!!!

Добавете Вашия коментар

TOP