С възпоменателно шествие и полагане на венци Благоевград ще отбележи 120 години от смъртта на Гоце Делчев

02 Май 2023 | 12:53
0 коментара
Култура
Благоевград
С възпоменателно шествие и полагане на венци Благоевград ще отбележи 120 години от смъртта на Гоце Делчев

С възпоменателно шествие и ритуал по полагане на венци и цветя благоевградската общественост ще отбележи 120 годишни от кончината на революционера Гоце Делчев.

Поредицата от събития ще се състои на 4 май (четвъртък). Възпоменателното шествие ще тръгне в 18.30 часа от Съдебната палата. В 19.00 ч. ще бъдат положени венци и цветя на паметника на революционера на площад „Македония“.

 

В 17:00 ч. ще се открие в Регионалния исторически музей изложбата “Безсмъртният апостол Гоце Делчев“, посветена на делото на идеолога на ВМОРО.
Гоце Делчев е една от най-значимите личности в българската история.

Роден е в Кукуш през 1872 г. Завършва българската мъжка гимназия в Солун, като по-късно постъпва във военното училище в София, откъдето е изключен. Преподава български език в Щип и в Банско.

Благодарение на неговите усилия ВМОРО се сдобива със своята четническа армия, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Одринска Тракия.
Загива през 1903 г. край село Баница в сражение с турци.
Благоевград е неразривно свързан със съдбата на Гоце Делчев и неговия род. Тук е погребан неговият баща, тук почиват костите на много от неговите сродници.


 

Добавете Вашия коментар

TOP