С вкусна курбан чорба и водосвет почетоха в аванс Св. Георги в местността Дрене

06 Май 2022 | 12:09
0 коментара
Култура
С вкусна курбан чорба и водосвет почетоха в аванс Св. Георги в местността Дрене

В навечерието на един от най-обичаните празници от българите – Гергьовден (6 май) в местността Дрене бе отслужен празничен водосвет в двора на един от новите храмове в общината – „Св. Георги“.

 

Тъй като утре е петък, а според православните традиции, в този ден от седмицата се яде само постно, с разрешение на отец Величко, светията бе почетен ден по-рано. Именно отец Величко отслужи днешния водосвет, след което благослови храната за здраве и благоденствие на всички присъстващи.

 

Вкусна курбан чорба бе приготвена по стара българска рецепта, а всички, опитали от гозбата, останаха впечатлени от вкуса и майсторлъка на готвачите. Такива изкусни майстори вече все по-рядко се срещат, защото по-възрастните си отиват, а не малка част от младите нямат желанието да се научат на тънкостите, които се изискват за приготвянето на един такъв специалитет.

 

Присъстващите имаха възможността да се включат и в търг, в рамките на който да си закупят кърпа или чифт чорапи, а цената на нещата всеки сам определяше.

 

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, кметът на село Крупник Иванка Чакалска и кметът на село Черниче Георги Стефанов също бяха там, за да запалят свещ за здраве и да споделят празника със своите съграждани.

 

Храм „Св. Георги“ в местността Дрене е изцяло изграден със средства от хората. В двора му са направени и специални навеси, където всички да се събират заедно на празници, а и не само.

 

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов пък е поел ангажимент в района на бъде изграден 33-метров кръст, като реализирането на това обещание предстои.

 

На самия 6 май в редица населени места в община Симитли ще се проведат църковни служби и курбани за здраве.  

Добавете Вашия коментар

TOP