С табели за кучета пазачи ще предупреждават туристите в Банско

25 Април 2024 | 11:39
2 коментара
Общество
Благоевград
С табели за кучета пазачи ще предупреждават туристите в Банско

Кметът на община Банско Стойчо Баненски се срещна с фермерите от региона, за да се обсъдят мерките за подобряване реда в полските райони и опазване на селскостопанската продукция.

Градоначалникът апелира към животновъдите да спазват правилата, да уважават труда на земеделците и да не допускат реколтата им да се съсипва от навлизане на животни в имотите им. Дискутиран беше проблемът с кучетата, които придружават и охраняват стадата.

 

Земеделският сезон съвпада в Банско с туристическия сезон, в който много туристи се движат в подножието на планината и по полето, по велоалеите и екопътеките, където се чувстват застрашени от кучетата. А понякога пастирите не могат да контролират кучетата, което създава опасност за хората, които минават наблизо.

По препоръка на фермерите, за да се ограничи рискът от инциденти, туристите ще бъдат предупреждавани с табели за участъците, където има стада с кучета пазачи. За да се предотвратят инциденти, кметът издаде заповед, с която се определя броят на кучетата на едно стадо – две кучета на стада до 150 животни и три кучета за по-големите стада. Те трябва да бъдат задължително с дървени спъвачки с дължина 30 см, поставени на нивото на лакътната им става.

 

Животновъдите бяха информирани, че при неспазване на забраните те ще бъдат санкционирани по действащите законови и подзаконови нормативни актове.

Добавени коментари

Пенка публикува:
25 Април 2024 | 14:05
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
Вапцаров публикува:
25 Април 2024 | 13:55
Браво на кмета за тази инициатива трябва да има ред все пак сме курорт.Сега и ако махне и всички стари коли без номера който стоят на обществени места и пречат да се паркира цена няма да има и глоби иначе няма оправия.

Добавете Вашия коментар

TOP