С решение на ВАС фирмата на Д. Янков-Кенеди стартира ремонта на сградата на читалището на площада в Благоевград срещу 2.3 млн. лв.

01 Юни 2022 | 09:04
0 коментара
Бизнес
С решение на ВАС фирмата на Д. Янков-Кенеди стартира ремонта на сградата на читалището на площада в Благоевград срещу 2.3 млн. лв.

С окончателно решение на Върховния административен съд вчера бе потвърден изборът на „Браво Строй“ ЕООД на Димитър Янков-Кенеди като изпълнител на ремонта на сградата на читалище „Вапцаров-1866“ и Камерна опера на площад „Македония“ в Благоевград. Договорът бе подписан от кмета Илко Стоянов на 26 януари тази година след проведена обществена поръчка, но бе обжалван пред Комисията за защита на конкуренцията от отстранения от процедурата участник  ЕТ „Маргарита-П – Иван Костадинов“. КЗК се произнесе в полза на тъжителя, но кметът Илко Стоянов оспори постановлението с касационна жалба пред ВАС и поиска отмяна на решението.

В решението си върховните магистрати отменят постановлението на КЗК и осъждат ЕТ „Маргарита-П – Иван Костадинов“ да плати на общината 1900 лв. разходи по делото.

Припомняме, че участниците в обществената поръчка бяха 4-ма, от тях до финала с отварянето на ценова оферта стигна само фирмата на Д. Янков- Кенеди. Цената, която той предложи, е  2 292 806,00 без ДДС за саниране на сградата, подмяна на дограмата и основен ремонт на покрива, като се предвижда и реконструиране на зрителната зала със запазване на най-характерните и интересни елементи от сегашното й оформление, но да се запазят и подобрят акустиката, видимостта, осветеността, сценичните възможности и т.н.

Заложеният от общината срок за извършване на проектирането и строителните дейности е не повече от 300 календарни дни.

Сградата на читалище „Вапцаров 1866“ е строена през 1926 г. и преустройвана за идването на Дипломатическия корпус. През последните години покривът тече, като периодично частично се ремонтираше. Към проектирането са поставени условия за достъп на инвалиди и изграждане на санитарен възел за тях, да се преосмислят обемите на фоайетата и да се потърси вариант за оформяне на изложбени площи, да се обособят репетиционни зали за танци, да се ремонтират всички помещения в сградата, да се представи решение за смяна на дограмата, да се подменят театралните столове и дървената настилка с нова. Задължително трябва да се вземе предвид, че сцената се ползва както от читалището, така и от Камерна опера. Фоайетата също трябва да са озвучени от зрителната зала.

В момента тече обществена поръчка и за обзавеждане на сградата на читалището и Камерна опера, включително и с музикални инструменти.

Добавете Вашия коментар

TOP