С редица събития под надслов „Пулсът на Благоевград“ благоевградчани посрещат месец септември

02 Септември 2022 | 18:06
0 коментара
Култура
С редица събития под надслов  Пулсът на Благоевград  благоевградчани посрещат месец септември

„Пулсът на Благоевград“ – с тази платформа Община Благоевград и партньори ще предложат на гражданите и гостите на града множество разнообразни събития през първия есенен месец на годината. Това е месецът на завръщането в града, откриването на учебната година,  стартирането на дейностите на всички културни и образователни институти.

„Дъбрава Балкан Фест” е събитието, с което ще забие силно пулсът на Благоевград още в първите дни на месеца – разнообразна като стил музика в две вечери на поляната край кметството в село Дъбрава. Хитови имена като Turbo Be от Snap!, EUROSMITH, Dj Dian Solo заедно с DEEP ZONE и други ще съберат на едно място под звездното небе публика от различни поколения.  

На 7 септември Благоевград се включва в европейската инициатива Нощ на литературата. Това е 11-то издание на формата, който има за цел популяризиране на съвременната европейска литература и се провежда по едно и също време в десетки европейски градове. Четат се откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Четенията се провеждат на различни локации, наречени „читателски гнезда“. В Благоевград гнездата са Градската художествена галерия, Мощанската къща и Регионалната библиотека. Началото на четенията е 18:00 часа.

На 9 и 10 септември в парк „Македония“ предстои едно мащабно събитие, организирано от Община Благоевград заедно с Американския университет. Това е поредната стъпка към приобщаване на АУБГ към културния живот на града. Събитието ще започне с концерт на „Ол‘ старс бенд“ с легендарната джаз, блус и госпъл изпълнителка Джанис Харингтън, в бенда са музикантите: Венцислав Благоев, Невилиян Гемижев, Вернер Гюртлер, Дилън Вон, проф. Владимир Радулов, Михаил Иванов, Стефан Кожухаров. Преди тях на сцената ще чуем обичания Биг Бенд Благоевград и децата от Музикално училище „Престо“. Втората вечер е резервирана за дискотека под звездите с няколко диджей сета. Като съпътстващи събития са редица предизвикателства за гостите на фестивала – арт работилници за деца, литературни кътове, кулинарни изкушения и други.

На 16 септември очакваме концерта на Васил Петров „SymphoNY way” (Симфоничен начин)  с  хитове от филмови теми, през джаз стандарти, поп и рок хитове, боса нова музика до класически произведения на световни композитори. Началото на концерта е 19:00 часа, в зала „Яворов“.

На 17 септември, в съботния ден отново ще предложим едно събитие, което нарекохме „Америка среща България“ като ще бъдат демонстрирани инициативи и организации, които развиват предприемачеството в България, подобряват институционалната среда за бизнес и доброволчество. Ще има щандове, приключенски игри, пърформънс на артисти от театър Нокс, стендъп-комеди шоу и други. Събитията са през деня  от 10:30 до 17:00 часа, а от 18:00 часа започва концертът на БГ Радио под надслов „Ти знаеш, ти можеш“ с участието на Дара, Дара Екимова и Вензи. Концертът е част от един по-мащабен проект, насочен към превенция на кибертормоз и онлайн злоупотреби, разпространение на фалшиви новини и дезинформация сред младите хора. И двете събития са на площад „Георги Измирлиев“.

През месец септември Благоевград е част от турнетата на Ку-ку Бенд и на Графа. Концертите са съответно на 18 и 19 септември.

Какво е Пулсът на града без адреналина на спорта – той категорично ще бъде повишен с Републиканския шампионат по мотокрос, който ще се проведе на 17 и 18 септември на пистата в Зелен дол. 28 клубове от България и 9 чуждестранни – от Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния, Турция ще вземат участие в Републиканския шампионат Grand Prix Благоевград тази година. В първия ден ще се провеждат тренировките по трасето от 14.00 часа, а във втория ден ще бъде същинското състезание, с начален час 11.00 часа и с богата музикална програма. Тази година шампионатът ще протече с томбола и много изненади, а голямата награда е електрическа тротинетка. Входът е с билети, на стойност 5 лева, като всеки закупил билет участва в играта за голямата награда.

Всички спортни клубове в Благоевград ще покажат своите медали и купи, и своята дейност на Спортна панорама на 24 септември на площад  „Георги Измирлиев“. Панорамата ще завърши със Зумба маратон.

Културните институти също се включват активно в „Пулсът на Благоевград“. Камерна опера Благоевград ще предложи на най-малките си почитатели детски концерт спектакъл „Вълшебният свята на операта“ – специално за децата от детските градини. За възрастните, Камерна опера подготвя гала концерт в навечерието на международния ден на музиката 1 октомври.

В Градската художествена галерия, на 20 септември ще се открие съвместна юбилейна изложба на Ангелина Станчева и Румен Дешев.

Регионалната библиотека „Димитър Талев“  активно работа с деца, през септември ще предложи отново оригинални и иновативни събития за представяне на литературното богатство.

Магията на кукления театър отново ще заплени най-малката и най-вярна публика – детската. Всяка събота и неделя са представленията на Общинския куклен театър Благоевград.

Литературен клуб „Огнище“ към Народно читалище „Никола Вапцаров“ подготвя отбелязването на 75-та годишнина на Златко Павлов, както и много други литературни срещи

ДТ „Никола Вапцаров“ ще излезе през септември с премиерата на „Забелязано в Благоевград“. В афиша на театъра са включени и „Съмнение“, „Заровеното дете“ и представления за деца.

В „Пулсът на Благоевград“ не сме пропуснали и официалните празници, свързани с историята на България – на 6 и на 22 септември Благоевград ще отбележи годишнините от двата значими исторически акта – Съединението и Обявяване на независимостта.

Добавете Вашия коментар

TOP