С редица инициативи ученици от Благоевград и историци почетоха годишнината от рождението на Кузман Шапкарев

03 Февруари 2024 | 08:43
0 коментара
Култура
Благоевград
С редица инициативи ученици от Благоевград и историци почетоха годишнината от рождението на Кузман Шапкарев

С редица инициативи ученици от Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“ в Благоевград и историци от регионалния музей почетоха годишнината от рождението на Кузман Шапкарев. Всяка година в дните преди и след рождението на Кузман Шапкарев (1 февруари 1834 г.) възпитаниците на благоевградското училище и техните учители организират различни събития, с които да почетат патрона си. Кулминацията в програмата за 190-годишнината от рождението на Шапкарев е днес, като започна с „Училище за юнаци“ в спортната зала на Седмо училище, в което членове на Регионален клуб „Традиция“ показаха автентични облекла и въоръжение в миналото, а директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) в Благоевград разказа пред първокласници за особеностите на оръжията облеклата. 

„Опитваме се да дадем възможност на децата да се докоснат до живата история, видят реално предмети, които са били част от тези събития в миналото, както и носии и униформи, които са ушити по автентични модели, каза директорът на музея д-р Кирил Алексиев. С това може, когато обясняваме какво се е случвало в определено време, децата да видят по какъв начин са се обличали техните прадеди и как са изглеждали, с какво са били въоръжени, защо цървулите са по-удобни от ботушите да кажем, защо поясът е важен аксесоар, какво означава различните елементи на облеклото, какво показват като информация“, допълни историкът. 

Нашият мотив е да запазим, възродим и предадем българщината за следващите поколения, разказа за БТА председателят на Регионален клуб „Традиция“ – Благоевград Васил Багашев. „Мисля, че обличайки се по този начин, децата много по-лесно приемат историята“, допълни Багашев. 

Днес по-големите ученици от Седмо училище бяха част от музеен урок и викторина в музея на тема „Кузман Шапкарев – живот, обречен на отечеството“, където с презентации и игри се запознаха с живота и делото на една от важните личности в българския интелектуален живот. 

Патронният празник отбелязахме вчера, но предвид междусрочната ваканция, по-значимите събития са днес, каза за БТА директорът на училището, чийто патрон е Кузман Шапкарев – Лилия Стоянова. Събитията целят да обхванат възможно най-много възпитаници на едно от най-големите училища в града.БТА/Десислава Велкова

Добавете Вашия коментар

TOP