С празнична литургия и курбани Микрево отбелязва Гергьовден

06 Май 2015 | 12:21
0 коментара
Общество
С празнична литургия и курбани Микрево отбелязва Гергьовден

С празнична литургия, курбан за здраве и пехливански борби Микрево посреща храмовия празник на църквата "Св. Георги". В следобедните часове – с курбан и веселие ромите ще отпразнуват Гюргювица.

С празнична литургия, отслужена от отец Васил Котев, започна в ранни зори храмовият празник на църквата „Св. Георги” в Микрево. Преди това се освети курбанът – за здраве на миряните на община Струмяни, сготвен благотворително от местни опитни майстори-готвачи.
Традиционно храмовият празник се организира от църковното настоятелство със съдействието на кмета на община Струмяни Емил Илиев, който със семейството си беше от първите, които запалиха свещичка в красивия храм.
Храмът се изпълва с множество християни, граждани и гости на селото. Под ръководството на църковното настоятелство ще се раздаде осветеният курбан, а в следобедните часове ще премерят сили – за гергьовско агне борците в пехливански битки.
Още от ранни зори започна и празникът на ромите в квартал „Нова махала”- със закичване на всички домове с дъбови клонки. За празника благодетели дариха три агнета и под ръководството на Кирчо Димев ще се сготви агнешки курбан за цялата ромска махала, а оркестър от музиканти – виртуози ще дадат старт на танците и веселбите в късния следобед – до ранните часове на другия ден.
Много домове и в община Струмяни посрещат Гергьовден като един от най-хубавите пролетни празници, като всяка трета къща е с имен ден. Традиционно на трапезата присъства гергьовското агне, зелена салата и добро настроение.
„Гергьовден е един от най-хубавите празници на общината и на България. – сподели кметът Емил Илиев. - Празник на храбростта и българския воин, почитан като празник и на земеделците, особено почитан и от ромите, които са неразделна и значима част от многообразието на нашата община. Почти всяка къща празнува Гергьовден. Пожелавам здраве и радост и повече поводи за усмивки на всички жители и гости на Микрево и община Струмяни.”

С празнична литургия и курбани Микрево отбелязва Гергьовден
С празнична литургия и курбани Микрево отбелязва Гергьовден

Добавете Вашия коментар

TOP