С полагане на клетва от новия общински съветник Борислав Иванов започна редовното септемврийско заседание на ОбС - Сандански

09 Септември 2021 | 21:58
0 коментара
Общество

С полагане на клетва от новия общински съветник от листата на ВМРО Борислав Иванов започна редовното септемврийско заседание на Общинския съвет в Сандански. Иванов зае мястото на Светльо Иванов, който депозира заявление до Общинската избирателна комисия за прекратяване на мандата му поради лични причини. Б. Иванов бе избран и за член на постоянните комисии по приватизация и следприватизационен контрол и в комисията по обществен ред и спокойствие на гражданите.

Съветникът Ивелин Терзийски направи предложение, ако е законосъобразно, Б. Иванов да бъде избран за член на Постоянната комисия по спорт и да заеме мястото на колегата му съветник д-р Георги Панчев, а той от своя страна да бъде избран за член на Комисията по обществен ред и спокойствие на гражданите.

Съветникът Явор Аргиров внесе яснота, че прекратяването на членство в комисия става с подадена оставка от съветника, а изборът като член на друга комисия става с решение на Общинския съвет. „В момента в залата не присъства колегата съветник д-р Г. Панчев. Затова е редно да гласуваме избора на Б. Иванов в двете постоянни комисии. Едва на следващото заседание, след като д-р Г. Панчев направи отвод от комисията, може да се направи тази рокада”, каза Я. Аргиров.

Това негово предложение получи подкрепата от присъстващите в залата. Сериозни дебати станаха по време на точка „Питания”. Началото постави съветникът Петър Додушев. Той попита какво се случва с изграждане на нова тоалетна в района на сградата на поликлиниката. Додушев посочи, че в  поликлиниката са заключени тоалетните, а това е една от най-посещаваните обществени сгради. И това създава неудобство за всички посетители. „Имаме гласувано решение за изграждане на тоалетна в района на сградата на поликлиниката. Каква е причината това наше решение да не бъде изпълнено?”, попита  П. Додушев.

Кметът Атанас Стоянов отговори, че причината да не бъде изградена новата тоалетна е, че все още няма подходящ терен, върху който да бъде поставена новата тоалетна. „Водили сме разговори със собствениците на сградата на поликлиниката и те са против да бъде изградена в близост до сградата. Търсим подходящо място, което да е удобно за гражданите и да не е във вреда на собствениците”, каза Ат.Стоянов.

На втория въпрос какви действия са предприети в община Сандански за обособяване на алея от Сандански до с. Лиляново П. Додушев каза, че на два пъти е бил попаднал в инцидент. Кметът Стоянов поясни, че пътят не е общинска собственост, а държавна. Община Сандански няма ресурс за обособяване на пешеходна и велоалея.

„Ще трябва да търсим помощ от държавата, за да бъде изградена 4-километрова алея”, заключи Стоянов.

За почистване на храстите и изсъхналите дървета в района на гробищния парк бе поредният въпрос, поставен от П. Додушев.

Кметът Стоянов поясни, че преди месец е почистен долният край на гробищния парк. „Община Сандански не разполага с голям ресурс от работници за поддръжка на гробищния парк. Отново ще изпратя от звено озеленяване за почистване на падналите дървета и храсти”, обеща кметът. 

Съветникът Явор Аргиров отправи въпрос към председателя на местния парламент Николай Шаламандов каква е причината, след като вече е в действие видеосистема, само едно заседание на ПК да се предава на живо на сайта на общината, а останалите 5 заседания да не се излъчват.

Н. Шаламандов поясни, че с решение на комисиите е гласувано заседанието да не се излъчва онлайн, а само една комисия е дала съгласие да се излъчва.

Тогава Я. Аргиров посочи, че това не е правилно, след като с гласовете на 20 съветници бе гласувано заседанията на ПК и заседание на Общинския съвет да се излъчват на живо, сега да гласуват, че са против. „Не приемам  това”, заяви Аргиров и отправи втория си въпрос: „Защо не е изпълнено решение на Общинския съвет за преместване на Социалния патронаж от сградата на Второ основно училище?”. Той поясни, че има решение и са обсъждани варианти за подходящи помещения за настаняване на Социалния патронаж.

Кметът Ат. Стоянов отговори, че в момента община Сандански не разполага с финансов ресурс, за да бъде преместен Социалният патронаж. „Необходими са стотици хиляди левове за печки, ел. уреди и други. На този етап нямаме тази възможност. Обсъждани са помещения в Стария санаториум, в бившия НАП и в Спортното училище. Но за да се случи това, са необходими средства, а общината не разполага с този ресурс”, обясни кметът Ат. Стоянов.

Съветникът Зорица Органджиева внесе яснота, че по време на управлението на екскмета Кирил Котев са били гласувани 80 000 лв. за ремонт на помещенията в сградата на Югозападна болница и идеята е била там да се премести Социалният патронаж. Но тогава към момента не е имало подходящи помещения за канцеларии. Необходимо е да бъдат отпуснати още 30 000 лв., но така и не се стигнало до отпускане на средства.

Кметът Стоянов отговори, че помещенията в болницата са тесни и не са подходящи, за да бъде преместен Социалният патронаж. „Вариантът е да се намери подходящо помещение, което да е в централна градска част, но на този етап общината няма финансова възможност”, заключи кметът Стоянов. 

Сериозни дебати станаха по време на промяна на решение на Общинския съвет за даване на съгласие за теглене на кредит на управителя на общинско дружество УВЕКС Димитър Димитров в размер на 700 000 лв. Това решение бе върнато от областната управа за прегласуване с нови промени. 

Съветникът Антон Цанев бе ясен, като изрази своята позиция, че трябва да се намери причината защо се стигна дотам да се натрупат тези 700 000 лева в рамките на три години. И защо прокуратура и Икономическа полиция не са влезли в дружеството, за да се установи причината за тези задължения.

Ето какво каза А. Цанев: „Независимо кой от нас колко гласа е получил, той е поставен от избирателите на община Сандански в този Общински съвет да защитава собствеността. Собствеността на дружеството е на гражданите на общината. Общинският съвет е принципалът и ние трябва да се разпореждаме и стопанисваме тази собственост. Това не е наша бащиния, тази собственост е на жителите в община Сандански. Ние сме хората, които ще изберем и как ще се разпореждаме с нея. Общинското дружество ще трябва да носи дивиденти на общината, ние не можем да си позволим за три години дружеството да натрупа тези задължение. УВЕКС е монополно предприятие. Известно е, че водата е гравитачна, а основно близо 50 процента от цената на водата се формира от тока. Ние нямаме помпи и хората, след като са си платили сметките за водата, а в тези сметки влизат и тези пари, които се отчисляват за Басейнова дирекция. За тези три години са се натрупали тези 700 000 лв. Аз искам да се сезират институциите в тази държава, прокуратура, Икономическа полиция, Държавна финансова инспекция и да се направи пълна ревизия защо се стигна дотук. И да се каже каква е причината навремето дружеството да приключваше на печалба, а през последните три години да е на загуба и да натрупа тези задължения. Това нещо трябва да се обясни на хората. Този заем ще се изплаща от общината, а парите в общината не се печатат, а идват от местните данъци и такси. И отново хората ще трябва да плащат тези пари, защото трябва да се вдигнат таксите и данъците. Големите данъци отиват в държавата, а не в общините. И с лека ръка да се гласува да се тегли този заем, а хората да го платят, аз съм срещу това.  Защото няма общински пари или държавни, има пари на данъкоплатеца. И този заем, който ще се вземе и е натрупан за 3 години, ще се плаща от хората. Значи е могло да се спре източването на общинското дружество, след като настоящият управител, който каза, че ограничил разходите и спрял течовете само за два месеца. И дружеството ще може да си изплаща заема, без да трупа нови задължения. Това означава, че е могло да не се стига дотам. Но някой трябва да носи отговорност, а не заемът да е на гърба на жителите на общината. Хората ще плащат под формата на по-високи данъци и такси, няма друг начин. Този заем ще го плаща общината, а УВЕКС дава ли гаранция, че няма да се повиши цената на водата? За мен настоящата цена е напълно приемлива, защото нашата община, с изключение на няколко населени места, няма вода, която да се доставя с помпа. Не трябва да се пипа цената на водата, за да може да се изплаща заемът. И на всяко заседание ще искам отговор дали има виновен за този натрупан дълг”, заяви А. Цанев и посочи: „Ако това е наше предприятие, на всеки един от нас, общинските съветници, така ли ще стоим при натрупали такива задължения и как ще реагираме да  работим на загуба. Аз и вие, колеги, ще чакаме ли, или още на първия ден ще предприемем действия за прекратяване натрупването на задължения?”, каза А. Цанев.в.Струма/Лидия Манева

Добавете Вашия коментар

TOP