С полагане на цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев продължиха честванията по повод 1 ноември в Благоевград

02 Ноември 2022 | 10:01
0 коментара
Култура
С полагане на цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев продължиха честванията по повод 1 ноември в Благоевград

С ритуал по полагане на цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев продължи програмата, подготвена от Община Благоевград, по повод 1-и ноември.

На пл. „Народни будители“ бе подредена и изложба с ликове на български национални герои, оставили своя отпечатък в родната история. Творбите са дело на ученици, възпитаници на Център за личностно и творческо развитие на Благоевград.

В церемонията по полагане на цветя взеха участие кметът на Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, представители на учебни заведения, културни институции и граждани. Председателят на Младежкия парламент Мартин Станоев представи погледа на младите хора към делото на будителите. Непосредствено след това бе финалната част на двудневния конкурс-рецитал на българска поезия от ученици.

Участниците в проявата бяха приветствани от кмета на Благоевград Илко Стоянов, който не скри вълнението си от подготвената инициатива.

„Сега, когато заставам пред Вас, наистина се вълнувам, защото самият аз в ученическите си години участвах в литературни четения. Всички вие сте будители, независимо от това на каква възраст сте. Продължавайте да почитате историята и да допринасяте за настоящето и бъдещето“, каза в част от приветствието си кметът Илко Стоянов.

От 16.00 ч. беше проведено литературно четене на творби на писатели и поети от Благоевград и региона в Регионална библиотека „Д. Талев“.

В 18:00 ч. е предвиден празничен концерт с участието на Детската музикална школа към НЧ „Никола Вапцаров-1866“, Цигулков ансамбъл „Прима виолина“, Детска мандолинна формация „Пирински звуци“, Детска фолклорна група „Джумайчета“ и Градски детски хор (НЧ „Н.Й.Вапцаров – 1866“, Хорова зала „Проф. Христо Арищиров„).

В 18:30 ч. започва и литературно четене на Литературен клуб „Порив“ – Благоевград. То ще се проведе в „Стейдж бар“, а в него може да се включи всеки желаещ.

Добавете Вашия коментар

TOP