С подписка срещу откриването на рудник за добив на барит жители на Лешко, Габрово и Падеш влязоха в битка за запазване чистотата на природата в района

14 Ноември 2022 | 07:45
0 коментара
Общество
С подписка срещу откриването на рудник за добив на барит жители на Лешко, Габрово и Падеш влязоха в битка за запазване чистотата на природата в района

Подписка срещу откриване на рудник за добив на барит в района стартираха в събота на общо събрание жители на трите съседни благоевградски села Лешко, Габрово и Падеш. Сбирката се състоя по обяд в читалището в с. Падеш. Организаторите – млади семейства, заселили се през последните няколко години в района, кметицата на с. Лешко Галя Велкова, в чието землище е планиран откритият рудник, и кметът на Падеш Валери Качулски бяха разлепили уведомления за събранието на селските магазини и очакваха, че салонът ще се напълни с народ, което не се случи. Целта на срещата бе да се информира и активира местното население за предстояща битка с институциите и концесионера „Илинденски мрамор“ и да не се допусне откриването на мината.

Направи впечатление, че събранието не уважи кметският наместник на с. Габрово Нина Николова, която специално била уведомена за часа и мястото, тъй като габровци ще са най-силно засегнати от евентуалния рудник заради близостта му до къщите и параклиса „Св. Георги“, който е много посещаван през последните години след реставрацията му.

Събранието започна с презентация за опасностите и рисковете за местното население, ако се стигне до добив на барит в махала Тевнидолска, под мотото „Рудникът е спирачка за нови заселници!“. В разразилата се дискусия се сблъскаха идеи за незабавно предприемане  на инициативи,  като не се губи ценно  време и стремежът всичко да е законово подплатено и издържано.

„Ако дойдат тежките камиони, за 1 година новият път ще бъде съсипан. Аз не съм жител на тези села, но отговарям за тях в общината и не искам местните жители, както и хората, които дойдоха от чужбина заради великолепната природа, да изоставят домовете си“, каза Ангел Младенов, координатор към Община Благоевград на работата на селските кметове и наместници.

Той посочи, че като ловец е наясно, че взривните дейности ще изгонят дивеча от района и ще разместят земни пластове, което пък ще наруши водоснабдяването в района. „Хора, говорете с комшиите си, всички трябва да са информирани за опасностите и да са активни! Бъдете по-крайни в исканията си! Рудника няма да го има, ако вие не го искате!“, призова той присъстващите.

Александър Серафимов от активистите срещу откриване на рудника обясни, че пътищата за протест и стопиране на намерението на „Илинденски мрамор“ са няколко, в това число и по съдебен ред, а на въпрос дали са уведомени екоорганизации, отговори утвърдително. „Иска ми се да се организираме колкото може повече, защото този рудник ще се отрази на живота в целия район. Тук има пчелари, този отрасъл може да се развива, но не и при прахоляка от взривовете при добива и транспорта от рудника. Със стадата е същото. Имам приятели в Чепеларе, които няма откъде да си купят литър истинско мляко, а тук все още не е така. Нима ще позволим да отровят храната, въздуха, водата, живота ни?!“, апелира Ал. Серафимов.

Арх. Ралица Каперска призова да се изиска официално изследване за наличието на барит в почвата в зоната на бъдещия рудник. Възрастна жена от първия ред си спомни как в детските й години също имало проучвания за разкриване на рудник, но родителите им тогава се събрали, реагирали остро и това не се случило.

„Изобилие от гъби има в нашия район, от половин България идват тук да берат“, включи се и съседката й по място с още една причина срещу отварянето на открит рудник.

На въпрос от залата какви са вариантите за реакция Сашо Серафимов изброи възражения, протестни подписки, за които помоли за съпричастност, тъй като може да се наложи да се правят няколко, и референдум – като най-труден вариант.

Бившият общински съветник Красимир Роячки апелира подписката да се пусне в цялата община, тъй като въпросът засяга всички жители, не само регистрираните с постоянен адрес в трите села. „Родът ми е от с. Лешко и има 200-годишна история. Над 250 души сме, болшинството не живеем в селото, но имаме имоти тук и не сме престанали да се интересуваме какво се случва в района. Щом ще има рудник, няма как да няма замърсяване, затова трябва да заявим ясно, че искаме районът ни да се развива екологично. Трябва да сме единни! Познавам много хора, които нямат имоти в района, но почти всяка седмица са тук заради красивата природа или приятели. Защо да нямаме право на мнение и да не можем да подкрепим протеста срещу откриването на рудник?!“, попита той и предложи съдействието си за събиране на подписи в подкрепа на каузата.

Сашо Серафимов опита да обясни, че за да е легитимна подписката, трябва да е само от местното население, при това с минимум 6 месеца уседналост, но залата реагира с бурно недоволство.

„Ако има активно общество, рудник няма да се случи. Предлагам да изпратим протестна подписка и до Министерство на енергетиката, разрешило концесията. Колкото и да обясняват, че вреди при добива на барит няма да има, това не е така. Открих в интернет изследване, че единственият начин елементът барий, който е изключително вреден и опасен, да попадне във водата и оттам в растенията, животните и хората, е като през него преминава вода. А това няма как да се предотврати при открит рудник! Проблемът касае общината, не само трите села“, призова за широка подкрепа основният инициатор за възстановяване на параклиса „Св. Георги“ в с. Габрово Борислав Ханджийски.

Кметицата Галина Велкова настоя да се действа максимално бързо, защото сроковете на концесионера си текат и при стартирали изкопни работи ще е почти невъзможно да се затвори рудникът.

„Да направим още сега подписка!“, развикаха се хора от залата, а Сашо Серафимов не успя да охлади ентусиазма им с предупреждение, че без ЕГН тя няма да има нужната тежест.

„Ако трябва, втора и трета ще направим с ЕГН-та и адреси, нека не губим повече време!“, отговориха от салона.

Кметицата на с. Лешко Г. Велкова днес ще внесе протестите до областния управител Н. Шушков, до кмета на Благоевград Илко Стоянов и до председателя на ОбС Радослав Тасков. В средата на седмицата сигнали за нежеланието на местното население в махала Тевнидолска да се открива рудник ще се депозират и в МОСВ и Министерство на енергетиката.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP