С подпис и на селския кмет ще се освобождават дърводобивните фирми от отговорност за използване на горски пътища в община Благоевград

19 Март 2021 | 06:36
1 коментара
Общество

Тристранни протоколи, подкрепени със снимков материал, ще контролират дърводобивните фирми на територията на община Благоевград дали рушат пътищата в селата и ремонтират ли ги след финала на работата им.

Тази договореност бе постигната вчера на среща, свикана от кмета на общината инж. Румен Томов с участието на заместника му по строителството инж. В. Трошанов, шефа на правния отдел Станислава Иванова, кметовете на най-силно засегнатите от проблема села – Георги Бочуков – на Бистрица, Иван Митов – на Горно Хърсово, Галя Велкова на Габрово, Дебочица и Лешко, и шефа на „ДГС Благоевград” инж. Калин Зашев.

„Проблемът е много сериозен, селските пътища се разбиват  най-вече при мокро време, тежките коли на дърводобивните фирми правят огромните коловози и после до махалите не могат да се качат дори колите с хляба“, обясни Г. Велкова. За ремонти на селските пътища миналата година община Благоевград е похарчила 186 000 лв., а в договорите, които дърводобивните фирми сключват с Горското, изрично е записано, че те са отговорни за възстановяване на нарушените пътища и за да гарантират това предварително внасят депозити, които се освобождават при приключване на работа. Десетина са в момента фирмите, с които „ДГС Благоевград” има сключени договори за дърводобив в държавните горски територии”, поясни директорът инж. Калин Зашев и отбеляза, че има и общински гори, дърводобивът в които се контролира и регулира от кметството.

Тристранните протоколи ще се подписват от фирмата, селския кмет и горския в началото и в края на изпълнение на договора, за да не се прехвърля отговорността и разходите за разбитите пътища, договориха се присъствалите на срещата.

На среща на градоначалника с всички селски управници в общината преди това кметицата на с. Българчево Елена Стойчева настоя да се въведе ограничение на броя на домашните кучета в урбанизираните зони максимум до 2, а нарушителите да подлежат на сериозни санкции. „Проектът за Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регистрация на домашните в момента е в процес на обществено обсъждане. Въведоха се ограничения за броя на кокошките, кравите, овцете и козите, правим специално маршрути, по които да минават стадата, а за домашните кучета няма никакви ограничения, което създава сериозни проблеми“, обясни Е. Стойчева. Тя даде пример със семейства в Българчево, които в двора си гледат по 8-9 кучета и съседите им не могат да мигнат по цели нощи заради лая им. „Всички собственици на кучета трябва да се задължат да ги регистрират и да ги кастрират, за да се ограничи популацията на бездомните“, категорична е кметицата на Българчево, която от години не може да се справи с проблема.

Предложението й е прието като конструктивно и резонно.в.Струма/Димитрина Асенова

Добавени коментари

Стоян публикува:
21 Март 2021 | 00:29
АЛО ТОМОФФФ АЛО ОБЩИНАТА Кога ще премахнете незаконните имоти на БРИНДО в Старо Струмско?

Добавете Вашия коментар

TOP