С нова традиция отбелязаха 3 март в Гоце Делчев

04 Март 2024 | 13:25
0 коментара
Култура
Благоевград
С нова традиция отбелязаха 3 март в Гоце Делчев

Дългогодишната традиция, всяка година, на трети март, денят на овобождението на България от османско иго, да се закрепи националният трибагреник на трудно пристъпната скала на местността „Момина кула“ е идея на пещерен клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев. Тази година клубът излезе с ново предложение: да се инсталира ефектно LED осветление на скалата, за да може българското знаме да стане видимо и за пътуващите нощно време. „Това ще повдигне националното самочувствие и празничното настроение на пътуващите по пътя Гоце Делчев – Благоевград, край местността „Момина кула“, обясниха инициаторите.

 

Идеята на пещерняците подпомогнаха община Гоце Делчев, читалище „Никола Вапцаров“, село Мосомище, туристическо дружество „Момини двори“ и местни прдприемачи. Смелите катерачи от пещерния клуб „Прилеп“, Костадин Симитчиев, Васил Узунов, Сотир Ташков и Асен Янкулски още вчера монтираха осветлението а днес тържествено и гордо спуснаха и закрепиха националният трибагреник на отвесната скала. Ентусиазираните самодейци от с. Мосомище, с колоритните народни носии внесоха празнично настроение на честването на 146-годишнината от освобождението ни от османско иго.

 

Към спонтанното народно веселие се включиха и граждани, дошли с организиран от общината превоз за да участват в честването на националния празник на местността „Момина кула“. „Под българското знаме няма загубена битка и никога не е попадало в плен във вражески ръце с което малко народи могат да се похвалят. Гордеем се с този факт и за това посвещаваме акцията си на годишнината на нашата свобода“, споделиха екстремните спортисти от клуб „Прилеп“.

Добавете Вашия коментар

TOP