С непредставен болничен лист, че се лекува в болница, Б. Стойчев отложи делото си срещу КПКОНПИ

02 Април 2023 | 15:23
0 коментара
Общество
Благоевград
С непредставен болничен лист, че се лекува в болница, Б. Стойчев отложи делото си срещу КПКОНПИ

Уличените и глобени от КПКОНПИ благоевградски общински съветници за конфликт на интереси усилено протакат делата, които водят във Върховен административен съд срещу антикорупционния орган, показва справка във ВАС.

На 21 март т.г. например съветникът Бисер Стойчев, който бе глобен от КПКОНПИ 5000 лв. заради гласуване в полза на съпругата му, не се яви на заседанието във ВАС, не изпрати и представител, само молба от адвоката му, че поради здравословни причини Стойчев не може да се яви за насроченото съдебно заседание – постъпил е в болница. Явно здравословното му състояние на другия ден рязко се е подобрило, защото на 23 март независимият общински съветник Стойчев беше на сесията в Благоевград. Съдът отложи делото срещу него за 25 април, което предполага, че през месец май ще има окончателно съдебно решение по казуса.

На 20 септември миналата година „кръшна“ от делото, което води срещу КПКОНПИ, и общинският съветник от БСП д-р Владимир Пандев. Освен него не се яви и адвокатът му А. Богоева. За сметка на това д-р Пандев изпрати до ВАС уведомление, че оттегля пълномощното си от адв. Богоева и предоставя нов адрес за кореспонденция, както и болничен лист за себе си, издаден на 19.09.2022 г., с който удостоверява, че състоянието му не позволява явяването му пред органите на съдебната власт. Неговото дело е насрочено за този вторник и вероятно в края на месеца и за лекаря ще има окончателно решение трябва ли да плати 5000 лв. глоба на КПКОНПИ, която му бе наложена заради гласуване бюджета на общинската болница по пневмо-фтизиатрия, в която работи.

Единственият съветник, отнасящ се отговорно към делото си, е Валентина Шаркова, която получи и най-сериозната санкция – 10 000 лв. глоба и отнемане на 100 466 лв. заради гласуване в полза на работодателя й Георги Тозев, собственик на мол „Ларго”. На 15 март т.г. Шаркова не само се яви лично във ВАС, но и на добра воля даде обяснения по обвинението на КПКОНПИ срещу нея, без да е длъжна да взема думата.

„В своя защита искам да кажа, че цялото гласуване беше следствие на постановление на МС. Идеята ми беше изцяло да запазим бизнеса. Това затваряне по време на Ковид пандемията не е било свързано с гласуване спрямо концесионера „Ларго мол“ ООД и това, че съм била служител във фирмата, не е било с идеята те да получат някаква материална облага. Идеята беше този мол да се запази, както и всички открити площи и наеми в гр. Благоевград, за да може след приключване на тази пандемия бизнесът отново да заработи по правилния начин, както е работил преди. Нито съм получавала някакви материални стимули или някакъв натиск за това гласуване, била съм един обикновен служител и всичко, което ми се случва определено е ужасно“.

Ако съдът спази едномесечния срок за написване на решение, до средата на април трябва да е ясна и нейната съдба.

Тава е последната серия от благоевградски общински съветници, срещу които бяха подадени сигнали в КПКОНПИ за конфликт на интереси в резултат на тяхно гласуване, с което облагодетелствали себе си или свои близки във връзка с приетите по време на пандемията облекчения за бизнеса в Благоевград. Първите трима – Гергана Янчева, Христо Ковачки и Красимир Роячки, след осъдителна присъда от ВАС още миналата година напуснаха ОбС и това им дава право наесен да се явят отново на местните избори, защото дотогава ще са изтекли 12-те месеца, през които нямат право да заемат длъжността общински съветник. Това обаче не важи за Стойчев, Пандев и Шаркова, ако ВАС потвърди решенията на КПКОНПИ по техния случай.

На седмия пострадал от жалби в КПКОНПИ общински съветник от мандат 2019-2023 г. – председателя на ОбС Радослав Тасков, още през февруари миналата година комисията запорира имот заради  несъответствия в данъчна декларация. До момента делото му обаче дори не е тръгнало в Окръжен съд – Благоевград. Според източници на „Струма“ първоначално то е било разпределено на председателя на съда Петър Узунов, който обаче си е направил отвод, и от няколко месеца прашасва на бюрото на Николай Грънчаров.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP