С курбан за здраве и много гости благоевградското село Рилци отбеляза Свети пророк Илия

23 Юли 2022 | 10:18
0 коментара
Общество
С курбан за здраве и много гости благоевградското село Рилци отбеляза Свети пророк Илия

С тържествен обяд и събор в благоевградското село Рилци отбелязаха деня на Свети пророк Илия. По този повод в селото се провежда ежегодно събор и настоятелството на местната църква „Св. Пророк Илия“ раздава курбан за здраве, който тази година бе постен.

За 7-те казана от 70 кг боб се погрижиха главният готвач Кирил Андонов и доброволци. Водосвет за здраве отслужи отец Георги Кацаров, а кметът на селото Крум Крумов  следеше за цялата организация.

Съборяните изпълниха площада

Вечерта площадът се изпълни със съборяни. Сред гостите бяха председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, управници на съседни населени места. Наздравица вдигнаха и шефът в местния футболен отбор Кирил Гелински, и кметският наместник на Бучино и Лисия Живко Чукарски, които бяха в обща компания със свои приятели.

За градуса на настроението допринесе и оркестър „Пиринско веселие“, а музикалните поздрави следваха един след друг. Още по светло, с първите ритми в центъра се заформи хоро, на което в началото се хванаха малцина, но с напредването на вечерта се изви на два ката. Един от двамата солисти на оркестъра бе  учителката по музика в 8-о СУ Вергиния Георгиева, която специално поздрави колежката си по изобразително изкуство Мариела Тренчева. Завидни танцувални умения демонстрира и учителят по история и география в 4 ОУ-о – Благоевград Спас Гегов.

Сред празнуващите бяха К. Гелински и Ж. Чукарски

В събора се включиха и десетки жители на съседното село Бело поле. Впечатление направи, че вместо с автомобили някои предпочетоха да изминат двукилометровото трасе с велосипеди, други пък дойдоха пеша. В знак на добросъседство жители на двете села заформиха общи трапези, а белополчани направиха „генерална репетиция“ за своя събор, който се провежда на Голяма Богородица – 15 август.

Добавете Вашия коментар

TOP