С курбан почетоха Божията майка в Долна Градешница

09 Септември 2022 | 14:11
0 коментара
Култура
С курбан почетоха Божията майка в Долна Градешница

Още от рано сутринта храм „Рождество на Пресвета Богородица” и районът край него се изпълниха с жители на Долна Градешница и техни гости, дошли да отдадат почит на Божията майка с всеобщ празник на селото. Традицията за общоселския празник е от 2014 година, когато е осветен храмът, в който се съхраняват мощи на свети Панталеймон.

Велика празнична литургия отслужиха свещениците Благой Стоев и Георги Менчев от Сандански. Тяхна грижа бе и отслужване на водосвет за здраве, освещаването на курбан и многото погачи и баници, които бяха и една демонстрация на майсторството на местните домакини.

След ритуалните церемонии бе раздаден и празничният курбан. Вкусотията във вид на телешки курбан бе приготвена в пет казана и осигурена от настоятелството на храма. Приготвянето й пък бе дело на майстора на курбаните Кузман Георгиев, подпомогнат от добър екип.

В организацията на празненството се вписаха кметът на селото Стоян Акареев и ктиторите – градители на храма, семейство Искра и Васил Георгиеви с дъщерите си Гергана и Аделина.

Добавете Вашия коментар

TOP