С кулинарно пътешествие благоевградски ученици почерпиха опит от бачевските баби

29 Октомври 2023 | 09:57
0 коментара
Култура
Благоевград
С кулинарно пътешествие благоевградски ученици почерпиха опит от бачевските баби

С кулинарно пътешествие до разложкото село Бачево ученици от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград почерпиха опит и приготвиха характерни за региона ястия по автентични рецепти. Преди две седмици гимназисти от специалностите „Готвач“, „Кетъринг“ и „Организация на туризма и свободното време“ гостуваха на атрактивните бачевски баби, които ги посветиха в тайните на местната гастрономия. Вчера учениците показаха какво са научили в своеобразен открит урок, който се превърна в истински празник за сетивата. На събитието присъстваха началникът на РУО Ивайло Златанов, областният управител Мария Димова, заместникът й Христо Ангелов, представители на Югозападния универитет и на бизнеса, които са партньори на училището. По този повод директорът на ПГТЛП Димитрина Иванова подчерта, че израстването на децата в професиите може да се случи само с общите усилия и сътрудничеството между държавата, бизнеса и образователните институции. Специални гости бяха и бабите от Бачево, който дойдоха на място, за да проверят доколко учениците са усвоили предадените им рецепти и разминават ли се техните гозби от оригиналните.

 

С много желание, старание и дълги часове, прекарани в професионалната учебна кухня, гимназистите приготвиха обредни ясти, които са сред емблемите на Бачево и са характерни за празника Димитровден. Присъстващите дегустираха питка, баница с праз и сирена, като имаше вариант с булгур. Изключително вкусни се оказаха и бобът на фурна, печените ябълки, тиквата с мляко, царевицата с пшеница и типичната  бачевска баница с пръжки, наречена фудула. „Черешката на тортата“ бе гювечът, къкрил на тих огън от рано сутринта, който в зависимост от това дали именякът е мъж или жена, се приготвя от петел или кокошка.  Впечатление направи, че докато гозбите бяха представяни, на мултимедийния екран течеше презентация за Бачево, а освен това бяха показани и оригиналните рецепти на всяка една от вкусотиите. Единствено разминаване имаше при прочутата бачевска шупла.

 

Необходимите продукти за приготвянето на деликатеса /по оригиналната рецепта/ са: 1 кг брашно, сол, едно яйце, 500 г сирене, две пакетчета масло. Самото брашно се пресява, в средата се прави кладенче, поръсва се със сол и се добавя яйцето. Замесва се тесто с гъстота като за палачинки. Във фурна предварително се загрява тава с масло, след което сместта се разстила на дъното на тънък слой. Малко преди да се извади се поръсва сиренето.

Оказа се, че оригиналът и шуплата на учениците се разминават по чисто технически причини. Бачевските баби приготвят прочутата си вкусотия на печка с дърва, а в училището използват професионален конвектомат./Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP