С конкурси за вино посрещат Трифон Зарезан в Кресна

29 Януари 2024 | 10:00
0 коментара
Култура
Благоевград
С конкурси за вино посрещат Трифон Зарезан в Кресна

Конкурс за най-добри млади червени и бели вина е предвиден в програмата по случай Трифон Зарезан в Кресна. Церемонията по награждаването ще бъде на 1 февруари в местността „Подстанцията“, където ще се състои и празничен водосвет, благословия за плодородна винарска година и зарязване на лозята, съобщиха на фейсбук страницата си от общинската администрация.

 

Желаещите да участват в конкурса трябва да занесат вината си в сградата на Общината между 8:00 и 10:00 ч. същия ден, посочват оттам.

 

По случай традиционния празник Трифон Зарезан от администрацията са предвидили празнична програма, която ще започне с литургия в храм-паметника и костница „Свети Иван Рилски“ в 7:30 часа.

От 11:00 часа е ритуалът по зарязването, а в след него награждаването на вината. Програмата ще продължи с музика и настроение, допълват от администрацията.

През февруари конкурс за домашно червено и бяло вино ще има и в други населени места в района. На 3 февруари в Струмяни за трийсет и първа година празникът на боговете на виното ще обедини традиция, история, легенди и предания. В дните между 10 и 11 февруари за 12-а поредна година в Мелник ще се състои виненото изложение „Златен грозд“. БТА

Добавете Вашия коментар

TOP