С категорично мнозинство съветниците приеха Бюджет 2024, кметът Байкушев поиска повече пари за деца със специални потребности, Центъра за личностно и творческо развитие и за селата

15 Февруари 2024 | 17:14
3 коментара
Общество
Благоевград
С категорично мнозинство съветниците приеха Бюджет 2024, кметът Байкушев поиска повече пари за деца със специални потребности, Центъра за личностно и творческо развитие и за селата

С 36 гласа „за“, 2 „против“ и 0 „въздържал се“ общинските съветници приеха Бюджет 2024 на Община Благоевград. Предложението за най-важния финансов документ за текущата година бе направено от кмета Методи Байкушев, който днес лично очерта основните му параметри.

На извънредната сесия на ОбС градоначалникът заяви, че очакванията за балансиран бюджет няма как да бъдат оправдани напълно заради негативното финансово наследство, завещано на Община Благоевград.

„Бюджетът не е само числа, той е и политика, свързана с развитието на Благоевград и икономическия му облик за настоящата година. В планираната макрорамка собствените приходи са в размер на 31 878 000 лева, числата кореспондират с тези от миналата година, но тогава прогнозата не беше изпълнена, тъй като години наред приходите бяха надценявани, което доведе и до натрупване на тежки дефицити. Наличностите по сметките в началото на годината са формирани само от целеви средства. Тоест Общината не разполага с никакви собствени средства. Парите, които можем да похарчим тази година са 45 785 000 лева“, каза пред местния парламент при представянето на бюджета за 2024 година кметът Методи Байкушев.

Градоначалникът уточни, че предвидените разходи по всички основни пера на Община Благоевград като първостепенен и второстепенен разпоредител са в размер на 44 000 000 лева.

Общият дефицит, натрупан от предходни години, възлиза на над 18 000 000 лева. 12 000 000 лева са необходими за покриване на финансовата дупка на Община Благоевград, в това число разноски по съдебни решения, стари задължения към РИОСВ, липсващи целеви средства за укрепване на свлачището по пътя за м. Бодрост, за изграждане на ул. „Промишлена“, за ремонт на Камерна опера и др.

Сред основните приоритети, заложени от кмета Методи Байкушев за 2024 година са: поддръжка и обновяване на тежко износената пътна инфраструктура - отпуснати са 50 000 000 лева от държавата за ремонт и изграждане на 25 улици, 8 междублокови пространства, гробищния парк, сградата на Доброволното формирование и на ул. „Зеленка“.

2 400 000 лева, предвидени за изграждане на нов приют за безстопанствени животни, ще бъдат пренасочени към подготовка на нови проекти, свързани с развитието на Благоевград и целящи привличането на инвестиции.  След реформи, които направихме и включването на доброволци, съществуващият приют работи с високи темпове, мотивира отказа на Общината да строи нов приют кметът.

В макрорамката на бюджета за 2024 г.  са заложени повече пари за развитие на образованието и взаимодействието му с бизнеса - основен приоритет в програмата за управление на кмета Методи Байкушев.

С пълно мнозинство съветниците приеха предложението на градоначалника да бъдат отпуснати 30 000 лева на IV ОУ „Димчо Дебелянов” за обучение на деца със специални потребности.

„В училището се реализира изключително иновативен проект, които дава много добри резултати при работа с деца със специални потребности. От изключителна важност е ние като общество да инвестираме в това тези деца да получат адекватна образователна грижа и да се адаптират към обществото”, така мотивира искането си Методи Байкушев.

Общинските съветници подкрепиха и предложението на кмета за парите за малките населени места, за които тази година са предвидени 338 000 лева. 

 

С категорично мнозинство съветниците приеха Бюджет 2024, кметът Байкушев поиска повече пари за деца със специални потребности, Центъра за личностно и творческо развитие и за селата

Добавени коментари

Тодор публикува:
16 Февруари 2024 | 00:27
Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:--- https://do.my/bluestone
Иван публикува:
15 Февруари 2024 | 22:49
И откъде дойдоха толкоз помаци в града? Едно време тук имаше само три турски семейства! Помаците си стояха в Помакистан!
да се знае публикува:
15 Февруари 2024 | 22:17
4000 благоевградчани гласуваха за ДПС

Добавете Вашия коментар

TOP