С изложба на местни творци „От извора на цветен Петрич“ беше открита новата Арт галерия в южния град

26 Януари 2024 | 20:08
0 коментара
Общество
Благоевград
С изложба на местни творци  От извора на цветен Петрич  беше открита новата Арт галерия в южния град

С изложба на местни творци „От извора на цветен Петрич“ беше открита новата Арт галерия в южния град. Тя е по проект за модернизация на Народно читалище „Братя Миладинови – 1914“ и се намира на мястото, където преди се помещаваше Историческият музей. 

Картините на петричките творци са на свободна тема и са сътворени с помощта на различни техники. В нея участват Андрея Панков, Георги Иванов, Георги Марков, Евгени Гоцков, Евтимка Симеонова, Илиана Касапова, Катерина Попова, Радка Маркова, Стефка Гюрова, Тодор Лучков, Цонко Манчев, Анка Михова, Десилсава Ръжданова и Владо Дереджиев. Картините ще останат в галерията до края на май. 

Кметът на Общината Димитър Бръчков каза пред присъстващите, че днешният ден би могъл да се обобщи с „Успяхме“ - Успяхме да постигнем една мечта на нашите творци, посочи той. Нашата общественост има своя дом за творби, дом за презентиране и за обмяна на култура, на интелект, на характери, каза Бръчков. 

Той посочи, че това е едно ново начало за културата на Петрич и потенциал, който да се даде на младите хора. Този потенциал, творците на Петрич предадоха и на нас, Общинска администрация, и благодарение на това всички ние успяхме, допълни той. 

Евгени Гоцков каза, че желанието на творците да има такава зала датира десетилетия назад, като още от 70-те години е имало наченки и идеи. Днес е щастлив ден за всички нас, тази мечта се реализира, каза Гоцков.  Това е една прекрасна зала, която аз мисля, че няма да бъде само изложбена площ. Занапред тя ще бъде един център на духа за града и общината. Тук, мисля, че ще се провеждат много други културни мероприятия, посочи още творецът. 

Гоцков разказа, че настоящата изложба е обобщена и няма конкретна тема, а сюжетите са свободни. „Всички тези картини са направени за вас, да възбуждат естетически чувства и стремеж към култура“, каза той. Той благодари на всички, които са се потрудили да направят Арт галерията и допълни, че общество, което гради култура, има просперитет. 

Сред официалните гости на събитието бяха още председателят на Общинския съвет в Петрич Светла Данаилова, секретарят на читалището Гичка Тренева, заместник-кметовете Нина Попова и Борислава Коларов. БТА/Евелина Митрева

Добавете Вашия коментар

TOP