С инструментал от остров Лесбос започна концертът на възпитаниците от Музикалното училище в Катерини, Гърция в Петрич

31 Януари 2024 | 00:42
0 коментара
Култура
България
С инструментал от остров Лесбос започна концертът на възпитаниците от Музикалното училище в Катерини, Гърция в Петрич

С инструментал от остров Лесбос в размер 7/8 започна концертът на възпитаниците от Музикалното училище в Катерини, Гърция в Петрич. Във вчерашния ден учениците изнесоха концерт в Банско, а днес през деня заедно с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим са изпълнили Света литургия в храма „Света Троица“ в Банско по случай Свети трима светители велики архиереи: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. 

По време на концерта петричката публика чу песни от различни области на Гърция, а накрая възпитаниците на Музикалното училище представиха песни и танци от остров Родос. 

Днес сме по-добре наситени с това музикално богатство, защото сутринта служихме заедно света литургия в Банско. Изпълнихме заедно на нашия църковен славянски език и на гръцки език богослужението, тъй като то е еднакво за всички православни християни, каза пред присъстващите Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. 

Той посочи, че помежду ни има много общи неща като народни песни, танци, ритми и това е характерно за целите Балкани. Той каза, че всички тези неща ни обединяват и ни помагат да бъдем приятели, а като християни да бъдем и нещо повече – да бъдем братя. 

„И трябва да бъдем сигурни, че колкото и да се опитват политическите и глобалните течения да разединяват хората, особено християните трябва да знаят, че има неща, които могат да ни обединяват и те са по-силни. Това са и нашите традиции, като народи, но най-вече общата ни вяра и това, че сме чеда на светата православна църква“, каза митрополитът Серафим. Той изрази радост от възможността през тези два дни да живеем в единство, чрез музикалните програми и чрез светата литургия от днешния ден. 

Митрополитът разказа, че днес православната църква отбелязва Свети трима светители велики архиереи. Той обясни, че празникът е въведен по повод на едно голямо разделение, което в древността е станало между православните християни в Константинопол. Едни са обичали повече свети Йоан Златоуст, втори- свети Василий, трети - свети Григорий, и това е довело до големи разделения, противоречия и противоборства между християните. Тримата светии проповядвали единство на християните и във вярата, затова бог ги изпратил да явят на един епископ и да му кажат, че в края на януари трябва да се направи общ празник. Това е 30 януари, месецът, в който поотделно на всеки един от тримата празнуваме паметта, посочи митрополитът. 

Той обясни, че приятелството им с Музикалното училище в Катерини има дълга история. Той разказа, че предишният митрополит Натанаил е създавал и поддържал много приятелства, както със съседна Гърция, така и с всички православни народи. Преди 15 години е поканил Йоанс Папахронис да преподава църковна музика в Неврокопска епархия, а след това той е останал в България. И се радваме, неговите ученици като Лазарос Чорбаджидис ни помагат да продължим това приятелство, защото всички желаем да живеем по този начин, допълни митрополитът. Той поздрави всички и благодари на читалищното настоятелство, както и на Община Петрич. 

Директорът на музикалното училище Мария Кориза каза, че ще си тръгнат от България с най-красивите спомени. Тя обясни, че в Гърция тримата светии се смятат за покровители на преподавателите, и изрази радост от това, че са отпразнували празника заедно в България.

Секретарят на читалище „Братя Миладинови – 1914“ Вангелия Тренева каза, че в него се обучават около 300 деца в различни танцови и музикални школи. За нас ще бъде чест да направим един съвместен концерт и да бъдете наши официални гости, каза Тренева на директора на Музикалното училище. Кориза прие поканата и каза, че концертът ще се състои скоро или в Петрич, или в Катерини. БТА/Евелина Митрева

Добавете Вашия коментар

TOP