С факелно бдение и полагане на цветя Благоевград отбелязва 151 г. от гибелта на Апостола

16 Февруари 2024 | 14:41
0 коментара
Култура
Благоевград
С факелно бдение и полагане на цветя Благоевград отбелязва 151 г. от гибелта на Апостола

С полагане на венци, цветя и факелно бдение пред бюст паметника на Васил Левски в Благоевград ще бъдат отбелязани 151 години от обесването на Апостола на свободата. Церемонията е част от поредица инициативи, посветени на годишнината от гибелта на Дякона.

Ритуалът ще се състои на 18 февруари от 18.00 часа на едноименния площад „Васил Левски“ в областния център.

Събитието се организира от Община Благоевград, заедно с Военно формирование 26 400, РК „Традиция“ и Биг Бенд – Благоевград.

В памет на една от най-светлите личности в българската история са подготвени още редица прояви.

 На 19 февруари от 11.30 часа в Детски отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев“ ученици ще рисуват, ще участват във викторина и ще се запознаят с презентация на тема „Васил Левски – вчера, днес и утре“.

От 14.00 часа в същия ден в Конферентната зала на Регионален исторически музей ще се проведе и музеен урок за Васил Левски.

Отново на 19 февруари, от 16.30 часа пред бюст паметника на героя, с рецитал и полагане на цветя деца от Детско студио „Публични изяви“ към ЦЛТРДБ и ДГ „Здравец“ ще отдадат почит на Апостола.

На 21 февруари в зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Димитър Талев“  от 17.00 часа ще се проведат лекции за живота и делото на Васил Левски и за Балканската война, представени от Димитър Гилев и Стефан Стефанов.

Община Благоевград кани жители и гости да се присъединят към отбелязването на 151 г. от обесването на българския революционер, идеолог и национален герой Васил Левски!

Добавете Вашия коментар

TOP