С богата програма отбелязваме Националния празник на България в Община Симитли

29 Февруари 2024 | 15:43
0 коментара
Култура
Благоевград
С богата програма отбелязваме Националния празник на България в Община Симитли

С поход на свободата до връх Кръста, край село Ракитна за поредна година Община Симитли ще отбележи годишнина от Освобождението на България.

По повод 146-та годишнина от честването, родолюбци ще почетат паметта на загиналите за свободата на България с поклон пред паметника на майор Орлински! Вечерта ще има и заря от връх Кръста. 

Всички желаещи, които искат да бъдат част от похода и да посетят връх Кръста могат да се включат в шествието, като сборен пункт за тръгване е  кметство Ракитна. Походът на 3-ти март ще тръгне в 11:00 часа, а в 12:00 часа ще се състои ритуал по полагане на цветя и венци там, където преди 146 години е бил побит меч с думите на войската: „Ето тук е границата на България”.

Община Симитли осигурява транспорт за всички желаещи да посетят връх Кръста. Автобусите тръгват в 10:00 часа от паркинга на ул. “Христо Ботев“ (под училището).

Всеки, който желае и има възможност, може да бъде облечен в традиционно българско облекло или елементи от него, с което ще може да покаже любов към българските традиции и символите на народното ни творчество – цветни шевици, носии или елементи. Везбените орнаменти са част от българското народно творчество, което води началото си от древното ни изкуство през вековете. В тях са закодирани различни символи, които са част от бита и културата на българина.

Програмата по повод 3-ти март в град Симитли ще се продължи с ритуал по поднасяне на цветя и венци пред паметника Лъвчето.

Събитието ще започне в 18.00 часа с шествие на жители и гости на Община Симитли, което ще тръгне от Общинска администрация. То ще бъде предвождано от духов оркестър и Мажоретния състав към читалище „Св. Климент Охридски“, с ръководител Калина Марянска.

По повод празника, ученици от Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Симитли са подготвили специална програма. 

Тържеството ще се проведе на площад "Септември". За финал на празника – красива заря ще озари небето над Симитли.

В село Крупник тържествата по повод 146-та годишнина от освобождението на България ще започнат в 18:30 часа на площада в селото.

Добавете Вашия коментар

TOP