С аптеката на кръговото до Зърнени храни в Благоевград на 1 февруари стартират нощните дежурства

26 Януари 2023 | 16:30
0 коментара
Общество
С аптеката на кръговото до Зърнени храни в Благоевград на 1 февруари стартират нощните дежурства

Първата аптека, от която ще стартират нощните дежурства на магистър-фармацевти в Благоевград, е тази на ул. „В. Левски“ 13, на кръговото кръстовище при Зърнени храни.

Това съобщиха на съвместна пресконференция с кмета Илко Стоянов представители на Регионалната фармацевтична колегия.

Това ще се случи, ако утре общинските съветници решат да постановят решение по извънредна точка в дневния ред на насрочената сесия, която градоначалникът се готви да внесе в зала и която касае финансирането на 365 нощни дежурства в годината на магистър-фармацевти от бъдещия бюджет на общината за 2023 г.

Нужните средства Благоевград да има всяка нощ дежурна аптека са изчислени на 255 лв. на ден, което е 93 075 лв. от общинската хазна за цялата година.

Проблемът с липсата на нощна аптека от години тормози благоевградчани. Доскоро общината имаше договор с една от веригите, но той не се изпълняваше от фармацевтите и приключи с освобождаване на общинското помещение, което те ползваха.

Да намери кардинално решение на проблема се ангажира кметът Илко Стоянов. След откази на собствениците на аптеки да поемат ангажимент срещу преференциално ползване на общински имот последваха срещи с представители на фармацевтичната колегия.

„Липсата на денонощна аптека води до психическо напрежение у хората, а липсата на държавна политика в сферата ни накара да потърсим решение заедно“, обясни Илко Стоянов.

„Инициативата на кмета да се  монтират вендинг машини за лекарства бе опит да се осигури известно спокойствие, но тя не решава проблема“, посочи Константин Качулев, зам. председател на Районната фармацевтична колегия, и добави, че Община Благоевград е вдигнала много високо летвата, показвайки как трябва да се работи в полза на общността: „Само след 3 месеца разговори стигнахме до общо решение, което е без прецедент!“, подчерта Качулев.

Договорено е нощните аптеки да обслужват на гише от съображения за сигурност на магистър-фармацевтите. Всички аптеки са длъжни да обявят на видно място графика на дежурните, който ще се съставя всеки месец. Информация за дежурствата ще има и на сайта на общината, на информационното табло, както и на горещия телефон на кметството.

Както „Струма“ писа, аптеките, които ще дават нощни дежурства, ще са няколко, а принципът ще е ротационен. „В момента в града има само една аптека с нощно гише, затова стартираме от нея, докато и други направят такива.

Благоевград е пионер, единствен в областта, решил проблема, и възбужда и другите общини да търсят решението му. След месец планираме да направим тук среща и да покажем как се случват нещата. Вече имаме разговори в Пазарджик, а в Гоце Делчев дори са стартирали нещата“, доволен е от партньорството Качулев.

Добавете Вашия коментар

TOP