С 37 дни закъснение: Имаме “да” от Брюксел за Плана, няма да затваряме ТЕЦ-ове

06 Април 2022 | 16:43
0 коментара
Политика
С 37 дни закъснение: Имаме  да” от Брюксел за Плана, няма да затваряме ТЕЦ-ове

Правителството прие актуализираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Очакваме при посещението на г-жа Урсула фон дер Лайен в България утре, ЕК да го одобри. С 37 работни дни закъснение имаме План за възстановяване и устойчивост. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след заседание на Министерски съвет. Планът е на обща стойност над 13 млрд лв. Националното съфинансиране е над 2 млрд. лв.

Първият акцент е, че България изпълнява зеления преход и намаляването на въглеродните емисии без това да налага затваряне на въглищни мощности в Маришкия басейн. Имали сме три опции – да не изпълним поетите ангажименти и тези 13 млрд. да не стигнат до българските хора и бизнес. Втората опция, която беше заложена в предишната версия на Плана, беше да се затворят част от мощностите в Маришкия басейн и те да бъдат трансформирани върху работа с газ, което би направила България зависима от вносни източници на гориво, чиято цена не контролираме.

Третата опция, която сме договорили с ЕК, е ние да си запазим енергийния суверенитет, да не затваряме мощности в Маришкия басейн и да предприемем всички мерки за намаляване на потреблението през нощта и през зимата като изградим сериозен комплекс от батерии, като започнем проучване за геотермална енергия, като разгърнем огромна програма за саниране и като подпомогнем над 10 000 проекта за изграждане на фотоволтаични паркове за собствено потребление в страната.

Планът включва значителни средства за изграждане на STEM центрове и подготовката на учители за тези центрове. Има предвидени над 500 млн. лв. за нови влакове и градски железници. Правителството предоставя на Урайна каски и бронежилетки за защита на мирните граждани. Това съобщи говорителят на кабинета Петков Лена Бориславова.

Добавете Вашия коментар

TOP