С 27 гласа със “за” и един “въздържал се” ОбС - Сандански прие бюджета за 2022 г. да е 61,7млн. лв.

09 Април 2022 | 18:15
0 коментара
Бизнес
С 27 гласа със  за” и един  въздържал се” ОбС - Сандански прие бюджета за 2022 г. да е 61,7млн. лв.

 Община Сандански ще разполага с рекорден бюджет за последните 30 г., той е в размер на 61.7 милиона лева, ОбС вчера гласува на сесия почти единодушно финансовата рамка. С 9.5 милиона е завишена рамката на бюджета на база на предходната година, когато бе 52.1 млн. лв. Преходен остатък има от субсидията за капиталови разходи в размер на 9.7 милиона лева, както и от делегираните от държавата дейности в размер на 3.4 милиона, това съобщи директорът на дирекция Вергиния Йорданова. Общината ще трябва да изтегли и банков кредит за подмяна на водопроводната мрежа и възстановяване на пътното платно на улиците „Кирил и Методий” и „Васил Левски”. Бе завишена сумата за спортни дейности с 50 000 лв., която в крайна сметка се заформи на 260 000 лв. 35 000 лева са заложени за откриване на младежки център, както и 5000 лева за площадка за кучета.

 Най-критичен по време на дебатите бе общинският съветник Живко Иванов, председател на ПК по бюджет и финанси, който каза: „За първи път приемаме бюджет във време на криза, на галопираща инфлация и след като 1/3 от годината е изтекла. Очаквах да дебатираме политиката на бюджета за тази година и за следващата, както каза кметът Атанас Стоянов, приоритет са  образование, култура, спорт, социални дейности, инфраструктура… Но не са обхванати всички приходни източници, които пълнят общинската хазна – много от имотите не са декларирани от собствениците. Да не се окаже така, че заради намалели местни приходи, да се откажем от капиталови разходи.  Голям е проблемът с инфраструктурата, няма как да се справим с честите аварии на водопровода и това трябва да се вземе предвид в бюджета”, каза Ж. Иванов. Той предложи община Сандански сериозно да помисли за теглене на банков заем за ремонт на улиците „Кирил и Методий” и „Васил Левски”. 

  „Спортната зала е допълнителен разход от 300 000 лв., плюс 356 000 лева за лизинг на автомобили… притеснен съм да не се откажем от капиталовите разходи, както и дали ще успеем да съберем собствените приходи”, аргументира се Иванов. Съветниците подкрепиха предложението му да възложат на кмета на общината да изтегли банков кредит за ремонт на водопроводната мрежа, след като държавата не отпуска финансиране.

Кметът Атанас Стоянов също се съгласи с  направените забележки и предложения. „Ако вземете решение за теглене на кредит, аз съм за. Техническият проект е внесен в Министерството на регионалното развитие за отпускане на 8 милиона лева, дано да се получат нещата и поетапно да се започне с подмяната на водопроводната мрежа. Няма как да стане наведнъж”, каза  Стоянов.


Кметът Атанас Стоянов с Живко Иванов обсъждат варианта с тегленето на банков заем за ремонт на ВиК инфраструктурата
 

След него Янев Янев обяви: „Ние, групата съветници от РЗС, ще подкрепим  предложения бюджет. Аргументите ни са, че той е  направен в условия на кризи – военни действия, Ковид криза, а никой не може да каже и дали  няма да тръгне галопираща инфлация. От 20 години следя бюджета на общината, не виждам бюджет на развитие и растеж, а дълбоко левичарски бюджет. Първото нещо, което бих направил, е да се спре с необоснованите финасови течове, нужна е спешна реформа на системата. Да се направи истинска ревизия, какво се е случило през годините, а не да научаваме за разни имотни измами. 40 процента трябва да се съкрати общинската администрация, както и да се предложи съвсем  друг подход на приходната част. Да стане ясно как се печелят търговете и конкретно поръчката в екокомпостиращата инсталация, къде са отишли 10 милиона лева, как са откраднати 4-5 милиона лева…”, каза Я. Янев.

Съветникът Явор Аргиров го подкрепи  и категорично заяви, че също споделя идеята да се направи ревизия на всички общински и междуобщински дружества, за да се спрат течовете  и налагането на санкции от пропуснатите ползи. „Да се търсят гаранционните срокове на търговете и поръчките, за да се установи дали има пропуски в изграждането на екокомпостиращата инсталация, на депото за битови отпадъци”, добави Аргиров.  

Съветникът Антон Цанев бе категоричен, че бюджетът на общината за тази година е балансиран и добър за време на криза.

ЛИДИЯ МАНЕВА/в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP