С 25 гласа "за" и 2 "въздържал се" ОбС - Петрич прие „Синя зона“

20 Април 2016 | 22:00
3 коментара
Общество
С 25 гласа за и 2 въздържал се ОбС - Петрич прие  Синя зона

С 25 гласа "за" и 2 "въздържал се" ОбС - Петрич прие „Синя зона“ в община Петрич, съобщи репортер на Pirinsko.com.

На редовна месечна сесия провела се днес в ОбС - Петрич, общинските съветници приеха дългоочакваната „Синя зона“. Това стана с гласовете на 25 общински съветници, като бившият кмет на Петрич Вельо Илиев и колегата му Янко Пенев от коалиция „Роден край“, гласуваха „въздържал се“.

Така в продължение на близо два часа при монотонно гласуване, което за някои парламентаристи послужи за лека и приятна следобедна дрямка, се приеха всички заложени 11 глави по Наредбата за синята зона на Петрич. Още в началото на гласуване поотделно на всяка една от главите, екскметът Вельо Илиев влезе в режим на твърдо „въздържал се“.

Той направи опит да обясни решението си с това, че по проекта за зелена и достъпна зелена градска среда имало срок, при който улиците на града не могат да бъдат в зона на Наредбата и да се събират пари от това. След като кметът Димитър Бръчков му разясни, че има отговор на въпрос на екипа му подготвил правилника за синята зона, в който се твърди, че средствата ще са законни и предназначени за самата поддръжка, Илиев му заяви, че оттук нататък той ще гласува с „да" останалите девет залегнали глави в наредбата.

 

На два пъти имаше искане за корекция на отделни абзаци, но така и не се приеха от общинарите. Едното беше на лидера на общинската организиция на ВМРО -Стоян Божинов, относно безплатното отдаване на паркоместа на ведомствени автомобили на фирми, в това число и на охранителните. Той обоснова отрицателният си вот с това, че ако само една от тях си закупи 10 автомобила, те ще запълнят паркоместата на почти цяла улица.

Общинските съветници приеха към синята зона и тарифата. В нея има едночасови цени, целодневни, седмични тарифи и абонамент за месец и година.  

Левче за час с ДДС пък ще струва на петричани паркирането на лек или лекотоварен автомобил в „синя зона” в града. Ако заявлението за перстой е пуснато с SМS, стойността на съобщението ще се заплаща отделно на съответния оператор, стана ясно още по време на сесията.

Според разценките за паркиране на автобус цената е 2 лева на час, а за мотор - 50 стотинки.

Дневният абонамент за лекотоварен автомобил за 24 часа е 6 лева, за автобус - 12 лева, а за мотори - 3 лева.

Предвиден е и месечен абонамент за лек или лекотоварен автомобил - 100 лева с ДДС, за автобуси - 200 лева, за мотори - 50 лева, за половин година е 400 лв., 800 лв. и 150 лева, а годишно съответно - 800 лева, 1600 лева и 250 лева.

Служебен месечен абонамент с фиксирано паркомясто по договор с кмета на община струва 300 лева с ДДС.

Физическите и юридически лица ще могат да паркират по цялата „синя зона” след заплащане на абонамент за съответния срок.

Месечният абонамент струва 65 лева, шестмесечният е 300 лева, годишният - 550 лева с ДДС.

Със заповед на кмета Димитър Бръчков ще се обособят подзони за локално безплатно паркиране.

Собствениците на имоти в подзоните ще получават стикери за безплатно паркиране, но само при условие, че нямат гараж или паркомясто, или ако не са променили предназначението му - за офис, магазин или други.

В такива случаи ще плащат по тарифата.  

Кметът Бръчков изнесе данни от питане от предишния му колега В. Илиев за бройката на заетите по граждански договор юристи в общински съвет. Оказа се, че те са двама и работят с месечно възнаграждение от 800 лв. Градоначалникът отговори и на питане, колко са освободените лица до момента. Според изнесената справка, те са общо 27, като са им начислени 80 702 лв. като обезщетение.

 

Зловестен дебат между кмета Димитър Бръчков и бившия градоначалник Вельо Илиев беляза редовното месечно заседание на ОбС Петрич.

Настоящя градоначалник офиицално обяви, че общо 27 служители са освободено от общинската администрация в южната община при всътпването му в длъжност и всички те са получили обезщетения в размер на 89 702 лв за неизползвани отпуски.

Димитър Бръчков поименно цитира на всеки един от тях каква сума е изплатена.

Така например, на Вельо Илиев се облажил с 26 000 лв. за 172 дни неизползван отпуск, на Живко Ласков изплатената сума е 6 800 лв. на бившия зам.-кмет по финасите Христо Батев за 147 дни неползван отпуск пък са изплатени 16 600 лв.

В отговор на неговия отчет, бившия кмет Вельо Илиев поиска думата и заяви от трибуната :

„ Г-н Бръчков, това което казвате е абсолютно вярно и няма да го оспорвам. Не мислите ли обаче, че е нормално да не съм използвал тези дни като отпуск, тъй като все пак по това време аз съм бил кмет на общината и като такъв не съм имал възможност да я ползвам напълно. Върху мен са стояли редица неща, които е трябвало да решавам и това е причината вместо да почивам да работя. Много бих искал да видя, вие колко неизползвана отпуска ще имате при такова кметуване като моето”, каза Вельо Илиев.

На сесията за първи път клетва като кмет положи и новоизбрания упарвник на село Долна Крушица гербера Митко Тилев.

С 25 гласа за и 2 въздържал се ОбС - Петрич прие  Синя зона
С 25 гласа за и 2 въздържал се ОбС - Петрич прие  Синя зона
С 25 гласа за и 2 въздържал се ОбС - Петрич прие  Синя зона
С 25 гласа за и 2 въздържал се ОбС - Петрич прие  Синя зона

Добавени коментари

,,,, публикува:
22 Април 2016 | 12:36
Зала пълна с палячовци...!!!
djino публикува:
21 Април 2016 | 08:36
prostotii na kvadrat
123456 публикува:
20 Април 2016 | 22:54
най после да се сложи ред на движението в петрич

Добавете Вашия коментар

TOP