С 10% увеличават таксите в ЮЗУ „Н. Рилски”

05 Март 2023 | 13:27
1 коментара
Бизнес
С 10 увеличават таксите в ЮЗУ  Н. Рилски”

Ректорът проф. Б. Юруков: Това е компромисен вариант, средно с по 80 лв. годишно, чрез който до известна степен да компенсираме инфлацията, но и да не тежи на студентите.

С минималните 10% увеличават размера на таксите за кандидатстване и обучение на студенти през академичната 2023/24 г. в ЮЗУ „Н. Рилски”. Това реши на свое заседание Академичния съвет на университета. Предложението на ръководството бе внесено и докладвано от зам. ректора по учебната дейност доц. д-р Ицка Дерижан.

Както е известно, съгласно Закона за висшето образование таксите за обучение имат фиксирани максимални прагове, който акредитираните университети нямат право да превишават. Във връзка с това доц. Дерижан направи важното уточнение, че повечето такси в ЮЗУ са под определените от Министерския съвет.

„Всички такси с предложение за увеличение от 10% са под максималния размер. Нямаме такса, която да се приближава до определените от МС. Единственото изключение е в „Педагогика на обучението по…”, но там, както знаете, обучението е субсидирано от държавата, тоест няма отношение към нашия университет”, коментира доц. Дерижан.

Тя изтъкна и че един от водещите мотиви за увеличението е инфлацията, която от Националния статистически институт се отчита по един начин, но реално е съвсем друга и това може да бъде усетено от всеки потребител.

„Предлаганите корекции не са големи и, отново казвам, става въпрос само за 10%. Ще дам и пример – по закон годишната такса в професионално направление „Теория и управление на образованието” трябва да е 903 лв., а ние предлагаме да е 800 лв.”, внесе допълнителна яснота зам. ректорът по учебната дейност.

Ректорът проф. д-р Борислав Юруков припомни, че въпреки галопиращата инфлация и кризата таксите в ЮЗУ не са променяни от две години. Има и такива, които са в порядъка на 600 лв. На фон на това обаче минималната заплата за страната претърпява многократни увеличения, а всички цени рязко вървят нагоре.

За да стане ясно, че исканото завишаване действително е минимално, ръководителят на отдел „Европейски проекти” проф. д-р Петър Миланов предложи въпросните 10% да бъдат „визуализирани”. По този повод ректорът конкретизира, че увеличението е между 80-100 лв. годишно, или 40-50 лв. на семестър.

„От счетоводство имаха предложения за много по-голямо завишаване. Ние предлагаме 10% и това е компромисен вариант, чрез който до известна степен да компенсираме инфлацията, но и да не тежи на студентите”, заключи проф. Юруков.

Само 10% завишаване на таксите не се отнася за професионално направление 1.3. „Педагогика на обучението по…“, където корекции бяха направени миналата година.

Също така, с изключение на докторската програма по „Психология“ и програми в областта на изкуствата с обучение на английски език, се запазват, тоест няма да има увеличение на таксите за докторанти.

По време на Академичния съвет бе разгледан и бюджетът на ЮЗУ за 2023 г. и бяха гласувани общи учебни планове и квалификационни характеристики. Бе представен и доклад за дейността на Центъра за дистанционно обучение и обсъдена програмата за предстоящите национални чествания за 230-годишнината от рождението на патрона на Югозападния университет – Неофит Рилски.

Добавени коментари

инспектор Джуф публикува:
05 Март 2023 | 13:35
Набеденият псевдо-“професор“ по незнайна какво и пенсионер Боре Тупана иска да напълни гушата за последно, че вече не може с врътки да остане повече на ректорското място и затова по максимата “Après moi le déluge“ (След мен и потоп) гледа да налапа колкото повече, толкова повече! Господ гледа и забавя, но не забравя, да внимава да не се задави, че последствията може да се стоварят и върху цялата му чарда и рода, дето ги набута в ЮЗУ-то. Лошото е, че се говори, че май гласят мазния анал-лизатор Марин за ректор. Е те тогава вече пиши го ЮЗУ-то умрело (не че сега не е, ама май още мърда)…

Добавете Вашия коментар

TOP