РЗИ даде картбланш за ремонта във вътрешно отделение на болницата в Благоевград

23 Януари 2024 | 13:16
0 коментара
Общество
Благоевград
РЗИ даде картбланш за ремонта във вътрешно отделение на болницата в Благоевград

РЗИ даде картбланш за ремонта във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград, който започва на 5 февруари. Това стана след вчерашната среща на председателя на СД на „МБАЛ – Благоевград” АД Магдалена Симеонова и зам. директора по медицинската част д-р Димитър Димитров с директора на РЗИ – Благоевград д-р Петър Иванов, на която е решено, че до приключване на ремонта пациентите на вътрешно отделение ще се лекуват в отделение „Уши, нос, гърло“ /УНГ/.

„Това е единственият вариант, всички други отделения функционират на пълни обороти. В УНГ ще обособим 26 легла,  като ще се наложи да направим преустройство на манипулационната и съблекалнята.  За пациентите на УНГ ще бъде предоставена част от хирургично отделение. Има положителна настройка и с общи усилия се надяваме ремонтът във вътрешно отделение да се реализира в тримесечния срок”, заяви вчера след срещата за „Струма“ адвокат Магдалена Симеонова.

Припомняме, че ремонтът, който ще стартира на 5 февруари, е по проект за европейско финансиране на ковидни отделения, който бе защитен при управлението на покойния болничен шеф д-р Огнян Митев. Проектът „Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи“ е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и се изпълнява от Министерство на здравеопазването, като общият бюджет е за над 97 млн. лв. За ремонта на вътрешно отделение бе обявена обществена поръчка с прогнозна цена от 299,980 лв. без ДДС, в която участваха 9 фирми. Поръчката бе спечелена от самоковската фирма „Ас – строй 67“ ЕООД, която е предложила най-ниската оферта от 195 000 лв. Договорът с дружеството, регистрирано през 2022 г. с капитал от 10 000 лв. и с управител Янко Славчев, е сключен на 14 декември 2023 г., като крайният срок за изпълнение на строително-монтажните работи е 14 март.

Преди две седмици представител на фирмата се е срещнал с председателя на СД на МБАЛ – Благоевград Магдалена Симеонова, която му обяснила, че ще е нужно технологично време, тъй като вътрешно отделение е пълно с болни. Такава е ситуацията през целия месец януари и рядко има свободни легла.

„Вчера хоспитализираните пациенти бяха 30,  инфекциозно отделение също е пълно, а още не сме в пика на вирусните заболявания и пред грипна вълна. Същевременно ремонтът е належащ и няма как да бъде отложен за по-късна дата. Надявам се да приключи за 3 месеца. Предвижда се във всяка болнична стая да бъде изграден санитарен възел с баня и тоалетна, а не както е досега – само в две“, заяви началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев.

Иначе УНГ отделението е на първия етаж в съседна болнична сграда, а на втория е закритото очно отделение, което миналата есен бе предоставено на дежурните екипи на ФСМП и централата на телефон 112, след като започна ремонтът в спешно-приемно отделение, в което се помещаваха. Този ремонт също е по проект на ОП „Региони в растеж“, но по приоритетна ос „Регионална здравна инфраструктура“.

Обществената поръчка, за която Министерство на здравеопазването бе предвидило 630 482,79 лв. без ДДС, бе спечелена през лятото на 2021 г. от софийската фирма „Стройкомерс“ ЕООД, чийто собственик е  дупнишкият бизнесмен Даниел Аттарян. Той е бил единственият кандидат, участвал в поръчката, и е  предложил оферта от 624 268,56 лв. без ДДС.

Преустройството на партера предвижда изграждане на шокова зала, както и пристройка с външен асансьор към съществуващата 5-етажна сграда, в която се помещават много кабинети на лекари от доболничната помощ. Този проект също бе задвижен при управлението на болничния директор д-р Огнян Митев, който почина внезапно преди месец.

Междувременно стана ясно, че проверката на ИА „Медицински надзор“ за 2023 г. в благоевградската болница е приключила. „Няма установени фрапантни нарушения, констатирани са няколко по-дребни, но няма наказания, а е издадено само едно предписание“, заяви в резюме за „Струма“ шефката на директорския борд Магдалена Симеонова, която предстои да запознае началниците на отделенията с резултатите от проверката. /struma.com

Добавете Вашия коментар

TOP