РЗИ Благоевград: Далеч сме от обявяване на грипна епидемия в областта

19 Януари 2024 | 09:32
1 коментара
Общество
Благоевград
РЗИ Благоевград: Далеч сме от обявяване на грипна епидемия в областта

Спокойна е обстановката по отношение на разпространението на грипа в Пиринско. На този етап няма никакви основания за обявяване на грипна ваканция сред учениците. Благоевградска област е далече, далече от грипната епидемия.

Броят на болните от грип е 144 на 10 000 души, а критичната точка е 405 на 10 000 жители. Това означава, че почти три пъти стойностите са по-ниски, за да излязат учениците във ваканция. От Регионалната здравна инспекция следят непрекъснато ситуацията във всички 14 общини.

 

„Категорично няма пик на болните от грип в нашата област. Взимаме доста проби, малко са тези, които показват грип, има други вируси, сред които е и ковид. В момента циркулира в региона коктейл от различни вируси“, заяви д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ-Благоевград.

Лекарите припомнят, че ваксинацията е ефективен и безопасен начин при превенцията от грип, но тя е добре да е направена вече. Друг начин за предпазване от грипните вируси и настинки е избягването на по-дълъг престой в закрити помещения, тъй като сухият въздух в тях изсушава лигавицата и по този начин улеснява навлизането на вируси в тялото. Разумно е също така да се избягват места, където има струпване на много хора, тъй като вероятността да има носител на грипния вирус е много голяма.

 

Преди всичко трябва да се обръща внимание на добрата физическа активност, балансираното хранене и отделянето на достатъчно време за сън и почивка. Това са предпоставките за поддържане на силна имунна система, която би се пребори с всички вируси и бактерии, които могат да заразят нашето тяло.

Добавени коментари

Благоевград публикува:
19 Януари 2024 | 11:28
А дали е така? Не вярваме на РЗИ!

Добавете Вашия коментар

TOP