Руското посолство у нас с коментар за затварянето на въздушното ни пространство

26 Февруари 2022 | 21:47
0 коментара
Политика

Руското посолство у нас коментира решението на България да затвори въздушното си пространство за руските авиационни компании.

Ето какво се казва в съобщение на страницата на посолството във Фейсбук:

"Във връзка със затварянето на въздушното пространство на България за руските авиационни компании си припомняме за неотдавнашните разговори с българските партньори, оплаквали се от намаляването на броя на руски туристи на местните курорти.

Такива политически маневри

едва ли ще укрепят представата на нашите сънародници за гостоприемността на българите. Идва ни наум само старата поговорка:

"за да вбеся тъщата, ще си измръзна ушите"...", пишат от посолството.

Публикацията е придружена и със снимка от турския курорт Анталия.

В същото време Руската федерална агенция по туризма (Ростуризъм) препоръчва на туристическите агенции

да разгледат възможността за замяна на България с други направления, се казва в изявление на ведомството, цитирано от ТАСС.

Препоръката за замяна на България с алтернативни направления или промяна на графика за пътуването е свързана със затварянето на българското въздушно пространство за руски авиопревозвачи и ответното затваряне на руското въздушно пространство за български авиопревозвачи. При сегашната ситуация руските туристи трудно могат да посещават България с преки полети, отбелязва Ростуризъм.

Туристите, които са резервирали почивка в България, могат да се обърнат към агенцията за замяната им или за промяна на графика на пътуването. Вече намиращите се в България трябва да се обърнат към нашата страна за уреждане на въпросите, свързани с връщането

Припомняме, че по-рано днес Русия въведе забрана за това самолети на авиокомпании от България, Полша и Чехия да прелитат над територията ѝ.

Това съобщи руската служба за гражданско въздухоплаване, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

"Заради неприятелските решения на авиационните власти на България, Полша и Чехия, считано от 15 часа московско време на 26 февруари 2022 г.", Русия затваря въздушното си пространство за авиокомпаниите на тези страни, заяви Росавиация, цитирана от Франс прес.

Вчера България въведе забрана за излитане, кацане и навлизане на руски самолети

във въздушно пространство на страната, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Всички въздухоплавателни средства с лиценз, издаден от Руската федерация няма да могат да навлизат в суверенното въздушно пространство на Република България, включително въздушното пространство над териториалните води. Забраната е в сила от 00.00 на 26 февруари 2022 г. 

Добавете Вашия коментар

TOP