Министерството на външните работи е издало разрешение на самолет на Руската федерация за прелитане през въздушното пространство на България на 7 септември.

Това съобщиха от пресцентъра на ведомството след появилата се информация, че полет на руски товарен самолет Ил-62 е осъществен в понеделник.

Самолетът е влязъл в българското въздушно пространство в района на Обзор, след което е прелетял над Стара планина до Карлово, след това е завил на запад и е напуснал родното небе след 15.00 ч., показва проверка на БГНЕС в сайта за проследяване на полети flightradar24.com. По-нататък той е продължи полета си над Гърция и Кипър, за да влезе в сирийското въздушно пространство. Няколко часа по-късно същият самолет се е върнал по обратния маршрут, отново прелитайки над България.

Руската страна е декларирала като цел на полета превоз на персонал на дипломатическа мисия.

МВнР няма основание за отказ и съгласувано с останалите компетентни институции издава разрешението, пише още в съобщението.

Полетът от 7 септември не е свързан с отказаните разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военнотранспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия, добавят от министерството.  

Във вторник стана ясно, че България е отхвърлила молба на Русия за използване на въздушното ѝ пространство за полети за доставка на хуманитарна помощ за Сирия поради съмнения относно товара на самолетите. В отговор Русия поиска обяснения от страната ни за отказа си да предостави въздушен коридор.

По-рано днес българският министър на външните работи Даниел Митов обяви, че ако Русия се съгласи товарите на самолетите да бъдат проверявани на българско летище, страната ни ще разреши преминаването им.

От своя страна, от Кремъл заявиха, че ще използват алтернативни маршрути за доставка на хуманитарна помощ за Сирия.

Какво още каза българският външен министър вижте във видеото: